Китайската икономика - втората най-голяма в света - забавя темпа си на растеж. Експерти посочват, че две валути са най-уязвими от процеса: австралийския и новозеландския долари, пише CNBC.

Китай е най-големият търговски партньор на двете страни. Около 25% от износа на Нова Зеландия е насочен към Поднебесната империя. При Австралия делът е още по-голям - около една трета. Китай е най-големият потребител на желязна руда - а Австралия е най-големият износител в света.

"Очакваме най-големият спад да бъде отчетен при австралийския и новозеландския долари. Това се дължи на тяхната експозиция към китайската икономика, която ще продължи да се забавя, според нашите прогнози. В случая с австралийския долар ще натежи и износът на въглища, който, смятаме ние, ще бъде сред най-лошо представящите се суровини през тази година", четем в доклад на Capital Economics. Очаква се слабостта в двете валути да се задържи през цялата година.

Измамен ли е растежът на Китай?

Измамен ли е растежът на Китай?

За статистиката и трендовете с внимание към детайла

Докладът очаква слабостта на икономиката на Китай да донесе по-ниско търсене за суровините, което от своя страна ще натежи над техните цени. Когато те падат, количеството пари, което се плаща на страната намалява - което води до обезценка на валутата.

Растежът на втората най-голяма икономика се охлади до 6,6 процента миналата година - най-слабият от 28 години насам. Въпреки скорошните стимули, охлаждането ще продължи, смятат от Capital Economics.

Има ли други валути, които ще пострадат?

Канадският долар е още една валута, тясно свързана с пазара на суровини, казва Джамил Ахмад, който оглавява валутната стратегия и пазарните проучвания във FXTM. "В хипотетичен сценарий, при който петролът удари ново дъно заради страхове от намалено търсене от Китай, другите валути, които са вриск, са канадският долар и дори руската рубла", казва той.

Валутите в Азия също са уязвими, особено малайзийския рингит, индонезийската рупия и сингапурския долар.

Неочакваната валута, която може да бъде сред големите печеливши от сделка между САЩ и Китай

Неочакваната валута, която може да бъде сред големите печеливши от сделка между САЩ и Китай

При условия, че Пекин се съгласи да внася повече суровини от Щатите

През 2018 година канадският и новозеландският долари бяха сред най-зле представящите се валути в Г10 заради намаляващите цени на суровините. "Това не е изненадващо, като се има предвид колко зависими са тези икономики от износа на храна, енергия и метали", казват от Capital Economics.

Според експертите, търговска сделка между САЩ и Китай, която изглежда все по-възможна, може да помогне на тези валути.