За първи път от десетилетие насам корпоративна Америка харчи повече за обратно изкупуване на акции, отколкото за инвестиции в бъдещето, пише CNN. През първото полугодие на 2018 година компаниите от S&P 500 са възнаградили акционерите с обратни изкупувания на стойност $384 милиарда, сочи доклад на Goldman Sachs. Това е с 48 процента повече, отколкото през същия период на миналата година, и отразява повишението на печалбата благодарение на намаленията на корпоративните данъци и силната икономика.

Но по-високата печалба, както и повишените с 19% общи разходи, не означават, че компаниите харчат за инвестиции, които ще създадат нови работни места, или за ново оборудване, R&D проекти или заводи.

"Трейс Груп Холд" започва обратно изкупуване на акции

"Трейс Груп Холд" започва обратно изкупуване на акции

Цената им се покачи с 3,13%

Според изследването на Goldman Sachs обратното изкупуване на акции представлява най-голям дял от разходите в кеш на компаниите от S&P 500. През последните 19 от 20 години капиталовите разходи бяха най-голямото перо. От банката прогнозират, че през 2018 година обратното изкупуване на всички американски компании ще надхвърли $1 трилион за първи път в историята.

Само Apple е похарчила цели $45 милиарда през първото полугодие - три пъти повече в сравнение с 2017 година.

Акционерите обикновено приветстват обратните изкупувани, поне в краткосрочен план. Една от причините затова е, че те увеличават печалбата на дял, тъй като намаляват общия брой ценни книжа. Освен това самият процес обикновено повишава и цената на самата акция.

Добрата новина и за всички останали е, че все пак големите компании инвестират значителен дял от спестените от данъци пари. Капиталовите разходи растат с най-бърз темп за последните поне 25 години, изчисляват от Goldman Sachs.