Все по-малко инвеститори в облигации трябва да плащат за привилегията да отдават парите си назаем, пише Bloomberg.

За първи път от години дългът с отрицателна доходност намалява значително. Тенденцията е най-силна в Европа. И макар промяната да е добре дошла за тези, които търсят сигурен доход от нови инвестиции, тя означава, че настоящите облигационери губят пари. (Цените на облигациите падат, когато доходността расте.) Тя също дава сигнал, че се задават по-високи разходи за кредитите на правителства, корпорации и домакинства. Което може да е особено лошо за компаниите с неинвестиционно равнище на ценните книжа, както и за развиващите се икономики.

Ако тенденцията се запази, повишаващата се доходност може да сложи край на периода, в който инвеститорите трябваше да плащат, за да дават пари назаем. Размерът на облигациите с отрицателна доходност започна да расте значително през 2014 г. и записа висок ръст през 2016 г. Доходността по 10-годишния германски дълг, бенчмарк за сигурна инвестиция, бе под нулата от май 2019 г. Но от дъното от -0,9% тя се покачва до -0,14%. 30-годишният германски дълг, който бе под нулата през по-голяма част от миналата година, вече плаща 0,42%. Общият световен дълг с отрицателна доходност падна до около $12 трлн., от връх от $18 трлн. през декември.

Една облигация носи отрицателна доходност, когато инвеститорите плащат за нея повече, отколкото е сумата от лихвата и главницата, която ще получат обратно. Инвеститорите са съгласи да приемат загубата в замяна на сигурността на инвестицията си. Европа отговаря за около 60% от дълга с отрицателна доходност по света.

Отрицателната доходност се появи в Европа като резултат от слаба икономика и пет години безпрецедентна намеса на Европейската централна банка, която намали драстично лихвите и започна да купува облигации, което повиши цените им и намали доходността им. Сега ЕЦБ притежава около една трета от целия дълг на някои държави. Ходът помогна на Стария континент и след началото на пандемията, като намали разходите за дълг. Сега европейската икономика се завръща към живот. ЕЦБ прогнозира, че икономиката на Европейския съюз ще нарасне с над 4% през 2021 г., след като се сви с 6% през миналата. Най-общо, подобреният растеж означава спад на цените на облигациите и по-висока доходност, тъй като инвеститорите очакват централната банка да позволи покачване на лихвите. А растежът носи със себе си инфлация — смъртният враг на инвеститора в дълг, който настоява за по-висока доходност при притеснения за покачване на цените на продуктите.

Отскоро инвеститорите започнаха да заемат къси позиции срещу 10-годишния германски дълг, очаквайки, че цените ще паднат. Продажбата на нов 2-годишен дълг на 18 май отчете най-слабия интерес от юли 2019 г., а продажбата на нов 10-годишен на следващия ден записа най-ниското търсене от повече от година насам.

Новината е лоша за най-слабите икономики като Италия и Гърция, където инвеститорите се притесняват заради огромната дълга тежест.

Точно с колко може да се повиши доходността, остава неясно. Исторически, инвеститорите често страдат, когато залагат срещу германския дълг. Ако и когато доходността се качи над нулата, ще има потенциални купувачи — особено пенсионни фондове.

Следващият кошмар за Европа - инфлацията

Следващият кошмар за Европа - инфлацията

Минимално покачване на лихвите означава огромни допълнителни разходи за покриване на дълга