След като Федералният понижи целевия си основен лихвен процент до диапазона от 0 до 0,25% по-рано през месеца, а останалите водещи централни банки по света през последната половин година също предприеха действията за понижаването им, те достигнаха историческо дъно. Всъщност наличните данни показват, че те са на най-ниската си стойност от 5 хил. години.

Графика: Равнище на лихвата от 3000 пр. н.е. до днес

Снимка 473270

Източник: Bank of England, "A History of Interest Rates"

Чрез действията на централните банки беше подобрен рекордът от 2015 г., когато те лихвата отново беше изключително ниска и пак говорихме за хилядолетно постижение. По всичко изглежда, че сегашното статукво ще се запази поне в средносрочен план, защото предвид пандемията от коронавирус е вероятно финансовите институции да понижават лихвата, въпреки че тя ще нарасне при търговските банки.

Всъщност исторически във време на кризата лихвите обикновено са нараствали и това е логично, защото те отразяват по-високата рискова премия за инвеститорите. Данните ясно показват възходящите динамики по време на Американската война за независимост от 1776 г. и по време на Наполеоновите войни от началото на XIX в.

Питър Шиф: Идва ли взривяването на потребителския дълг?

Питър Шиф: Идва ли взривяването на потребителския дълг?

Ако икономиката наистина беше силна, кредитирането нямаше да покорява нови рекорди, казва експертът

През Първата световна война лихвите се покачват отново, но дори и тогава не достигат 10%, преди да се сринат по време на Голямата депресия, пак до голяма степен заради действията на централните банки (Федералният резерв например е основан през 1913 г., а Bank of England е още по-стара). Разбираемо, през Втората световна война те отново са нагоре, този път въпреки усилията на централните банки, които опитват изкуствено да понижат ставките.

Според някои, настоящата ситуация се отразява положително на младежите. Теорията е, че с ниски лихвени проценти за тях е по-лесно да създадат дом. Оказва се обаче, че особено в развитите икономики те задлъжняват значително далеч преди да стигнат до създаването на семейство.

Всъщност именно благодарение на студентските кредити например, те се оказват в капан, което отлага взимането на подобни решения. Докато между 1930 и 1980 г. мъжете са се женили между 22 и 23-годишна възраст, а жените - около 20-тата си година, към 2018 г. тези данни вече са нараснали до съответно 29,8 и 27,8 години, според националната статистика.

Колко американци са заплашени от необслужване на кредитните си карти

Колко американци са заплашени от необслужване на кредитните си карти

Положителна тенденция в условията на пандемия от коронавирус обаче е ръстът на спестяванията

Същевременно именно представителите на поколението милениъл са най-задлъжнели, включително и по кредитните си карти. В комбинация с факта, че манипулациите на основните лихвени проценти създава постоянно повтарящи се цикли на бумове и рецесии, подрива спестяванията на населението и срива доходността по инвестиционните активи, те в никой случай не са нещо благоприятно.