През миналата година задлъжняването на потребителите в САЩ достигна нови рекордни стойности, въпреки че за три от последните четири месеца дълговете по кредитните карти се понижиха леко. Сезонно коригираните данни на Федералния резерв показват, че общият размер на кредитите (без ипотечните) на потребителите е с 12,5 млрд. долара по-голям спрямо края на 2018 г., достигайки 4,176 трлн. долара.

При револвиращият кредит се наблюдава понижение на задлъжнялостта по кредитните карти с 2,4 млрд. долара (или 2,7% на годишна основа), докато нереволвиращият кредит расте с 5,8% или почти 15 млрд. долара. "Но като цяло, тенденцията за тегленето на кредити се понижи чувствително през последните шест месеца", коментира финансовият експерт Питър Шиф в нов блог пост.

Питър Шиф: Рецесията в САЩ може да настъпи преди изборите

Питър Шиф: Рецесията в САЩ може да настъпи преди изборите

Федералният резерв ще понижава лихвите, докато не стигне до 0%, смята експертът

Но предвид конюнктурата, това може да не е особено позитивен сигнал за икономиката. "Може би това говори, че потребителите в икономиката са достигнали до момента, в който не могат да трупат повече задължения", посочва статия на Seeking Alpha. "За разлика от федералното правителство, което може да отпечата колкото си иска долари, потребителите имат ограничени доходи на месец."

Според Шиф това може да означава, че потребителите в САЩ "закриват портфейлите си". "Може да видим още едно покачване на дълга по кредитните карти, когато данните за декември бъдат публикувани", пише той. "Но по-дългосрочната тенденция в кредитирането би трябвало да ви притеснява, ако мислите за икономическия растеж."

Експертът припомня, че особено поколението на милениълите е затънало до шия в дългове по кредитните си карти. Според изследване на Northwestern Mutual, които проведоха мащабно изследван на задлъжнялостта през миналата година, причините за това са "излизането за вечеря и пътешествията".

Питър Шиф: Цунами от инфлация ще удари САЩ

Питър Шиф: Цунами от инфлация ще удари САЩ

Джером Пауъл ще съживи бързото обезценяване на долара, което Пол Волкър погреба

"Истината е, че американските потребители движиха икономиката на САЩ с пари, които нямат", пише Шиф. "Ако те са достигнали до лимитите по кредитните си карти, това не вещае светло бъдеще за растежа. А ако все още не сме достигнали до този момент, то той едва ли е в твърде далечното бъдеще."

Същевременно самото твърде високо количество на дълга показва, че икономиката не е толкова велика, колкото мнозина се опитват да я изкарат. "Ако икономиката наистина беше силна, тогава бихме очаквали да видим понижаване на дълговете, тъй като потребителите няма да имат нужда от тях", пише Шиф. "Те щяха да могат да си купуват повече стоки и услуги с парите, които заработват."

Разбира се, в бъдеще индивидите ще трябва да платят колосалните задължения, които са натрупали под формата на дългови инструменти. Това няма да особено добре за тях, особено с насочването на икономиката към следващата рецесия, през която доходите им със сигурност ще спаднат. А тя може да е по-близо, отколкото мнозина задлъжнели до ушите американци очакват.