Президентът Доналд Тръмп е прав, като казва, че въведените от него мита генерират милиарди долари за Съединените американски щати. Но за тях не плащат Китай и другите държави, както твърди той, пише Bloomberg.

По данни на американските митници са събрани мита за над $13 милиарда до 18 декември на м.г. Реално, събраната сума може да е по-малка заради забавяне, възстановяване на средства и други фактори, но всички доклади на Министерство на финансите посочват, че събраните мита се повишават след началото на търговската война с Китай.

Но докато Тръмп твърди, че митата по някакъв начин се плащат от Китай и другите страни, експерти посочват ясно, че това просто не е вярно.

Митата всъщност се плащат от вносителите в САЩ - в крайна сметка от американския бизнес и от потребителите, които плащат по-високи цени.

Професор Стив Ханке от университета Johns Hopkins, познат в България като "бащата на валутния борд", го казва ясно: "Митата върху китайския внос се плаща от американците, а не от китайците. Митата на президента са просто данък върху американските потребители", написа той в Twitter.

Проф. Ханке посочва още, че ползата от митата за държавната хазна се компенсират от други разходи, например помощта от $12 милиарда за земеделците.

Думите му се потвърждават и от Дан Антъни, вицепрезидент на консултантската компания The Trade Partnership. Американският бизнес е платил $2,8 милиарда повече заради новите мита само през октомври, казва той.

САЩ обмисля премахване на митата срещу Китай, за да забърза сделката

САЩ обмисля премахване на митата срещу Китай, за да забърза сделката

Не всички във Вашингтон обаче са съгласни