Готвещите се да поемат властта в Италия популисти са съставили управленски план, който включва плосък данък от 15%, гарантиран доход за бедните и по-ниска пенсионна възраст, съобщава Bloomberg.

31-годишният Луиджи ди Майо, лидер на движение "Движение Пет звезди" и 45-годишният Матео Салвини, начело на антиимигрантската Лига са уточнили последните детайли на своя "Договор за правителството на промяната".

Салвини и Ди Майо преговаряха повече от 2 месеца, за да формират правителство. Те ще проведат отделни разговори с президента Серджо Матарела, готвейки се да получат управленски мандат. Двамата обаче все още пазят в тайна кой ще бъде новият премиер, но със сигурност няма да е някой от тях, съобщават италиански медии.

Готова ли е Италия за плоския данък?

Готова ли е Италия за плоския данък?

Бившият премиер Силвио Берлускони обещава промяна в данъчната система

Предизборните обещания, свързани с разходите и данъците подхранват страховете на инвеститорите, че популистко правителство може да застраши държавните финанси и бавния растеж в третата по големина икономика в еврозоната - която вече расте най-бавно сред страните, използващи общата валута.

Плановете за преразглеждане на договорите с Европа също предизвикаха тревоги, че Италия може да подкопае усилията за реформа на ЕС.

Икономическата програма на двете партии струва между 65 млрд. евро и 100 млрд. евро, според вестник Corriere della Sera, добавяйки, че плоският данък е най-скъпата мярка.

Управленският план ще засегне приходите на гражданите и ще отмени пенсионната реформа, която повиши възрастта за пенсиониране.

Италия - следващият голям риск пред еврозоната

Италия - следващият голям риск пред еврозоната

Икономиката расте бавно, а дългът и предстоящите избори тревожат пазара

Без притеснения

Бъдещите нови управляващи не изглеждат разтревожени как ще се приемат драстичните им реформи.

"Не се притеснявам за пазарите. Когато пазарите издържаха в деня след изборите разбрах, че те не се страхуват от "Петте звезди", заяви депутатът от популисткото движение Лаура Кастели.

Споразумението между двете партии включва намаляване на данъка до 15% и до 20% за семейства с годишен доход от над 80 000 евро. Все още обаче се преговаря по въпроса, съобщават източници на Bloomberg.

"Петте звезди" очаква промените да струват около 17 млрд. евро годишно, но шефът на италианската пенсионна агенция предвижда, че цифрата бъде до 30 млрд. евро. Това е притеснително, тъй като Италия има вторият най-голям дълг в Европа след Гърция.