Американският долар поскъпва спрямо еврото и паунда, умерено обезценява спрямо японската йена в началото на валутната търговия в понеделник.

В същото време доларовият индекс е близо до тримесечния максимум от миналата седмица на фона на продължаващите опасения относно разпространението на коронавируса, отбелязва Trading Economics.

Към 10,30 часа българско време общата валута се обезценява с 0,21% спрямо долара и се търгува на ниво около $1,1779 за евро, в сравнение с $1,1806 за евро в края на предходната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската спада до 109,90 йени за долар срещу 110,07 йени при закриване на търговията в петък.

Британският паунд в понеделник сутринта поевтинява с 0,35% - до $1,3717 за една лира от $ 1,3768 за лира в края на предишната сесия. Обменният курс на британската валута към европейската е 1,1653 евро за паунд при 1,1661 евро за паунд в петък.

Австралийският долар се обезценява спрямо щатския долар с 0,2% и е на ниво 0,7382 долара.

Индексът ICE, който проследява долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес загуби 0,03%, докато по-широкият индекс WSJ Dollar се покачи с 0,06%.

Положителните статистически данни от САЩ, включително неочаквано увеличение на продажбите на дребно през юни, подхранват икономическия оптимизъм.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл даде ясно да се разбере миналата седмица, че регулаторът не възнамерява да бърза да ограничава стимулите и продължава да разглежда нарастването на инфлационния натиск в страната като временно.

Ускорението на инфлацията, каза той, е съсредоточено в ограничен диапазон от сектори, включително нови и употребявани автомобили, както и въздушни пътувания. Ценовата динамика в САЩ е "уникална" и Фед я следи отблизо, за да провери дали виждането му за временно ускоряване на инфлацията е правилно или инфлационният натиск ще продължи да съществува за продължителен период, каза Пауъл.