По време на валутната търговия във вторник щатският долар умерено се обезценява спрямо еврото и паунда, стабилен е спрямо йената.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлингии шведска крона), загуби 0,1% по време на днешната търговия, докато по-широкият индекс WSJ Dollar зсе понижи с 0,05%.

Апетитът за риск на световните пазари нараства, а доходността по американските държавни облигации пада, което оказва натиск върху долара: колкото по-ниски са лихвите, толкова по-малко привлекателна е американската валута за купувачите .

Доходността на 10-годишните американски облигации в понеделник падна до 1,603%, най-ниска стойност от 10 май.

Фокусът на търговците тази седмица е върху данните за БВП на САЩ за първото тримесечие на 2021 година. Като част от този отчет традиционно се публикува динамиката на индекса PCE Core (Personal Consumption Expending, без Food & Energy), ключов индикатор за инфлацията, проследяван от системата на Федералния резерв.

Консенсусната прогноза на експертите предвижда ръст на индекса PCE Core с 2,3% през първото тримесечие, съобщава Trading Economics. През четвъртото тримесечие на миналата година индексът се бе увеличил с 1,3%.

Повишената инфлация в САЩ, заедно с подобряване на пазара на труда и в икономиката като цяло, може да принуди Фед да повиши лихвите по-рано от очакваното, твърдят анализатори.

Към 9:45 българско време общата валута се търгува спрямо американската на ниво 1,2253 долара за евро в сравнение с $1,2216 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута в двойка с японската национална валута възлиза на 108,64 йени за долар срещу 108,75 йени за долар при закриване на търговията в понеделник.

Еврото се покачва спрямо йената до 133,09 йени - двугодишен връх, при 132,85 йени за евро предния ден.

Европейската валута поскъпва спрямо японската от април, казват експертите на IG. Укрепването на еврото, според тях, се дължи на продължаващото възстановяване на икономиката на еврозоната, докато нарастването на апетита за риск оказва натиск върху йената като сигурно убежище.

Британската лира във вторник сутринта се покачва с 0,30% и се търгува на ниво от $1,4199 за паунд, след като миналата седмица достигна над тригодишния връх от 1,423 долара. Паундът е подкрепен от перспективата за силно икономическо възстановяване, подпомогнато от продължаващите усилия за отваряне и бързите темпове на ваксинация в страната. Икономиката на Великобритания се очаква да нарасне със 7,25% през 2021 г., преди да се забави през 2022 г., за да се върне към по-бавния си, предпандемичен темп, смята Банката на Англия.

Междувременно Конфедерацията на британската индустрия (CBI) изложи в понеделник нова икономическа стратегия на Обединеното кралство и призова британското правителство да преработи регулациите и данъчните правила, за да помогне на работодателите да се възстановят от шоковете от Brexit и COVID-19. Генералният директор на CBI Тони Данкър заяви, че страната никога няма да има по-голяма възможност да трансформира своята икономика и общество, пише Тrading Еconomics.