Пет банки се споразумяха да платят глоба общо 3,3 млрд долара на регулаторите от САЩ и Великобритания по обвинения за незаконно поведение на валутния пазар.

Швейцарската UBS трябва да плати най-много - 800 млн. долара, според CTFC, британския финансов регулатор и швейцарския финансов надзор, пише bgonair.bg.

Citigroup трябва да плати 668 млн. долара, JP Morgan Chase & Co. - 662 млн. долара. RBS - 634 и HSBC - 618 млн. долара.

„Безброй лица и компании по света разчитат на тези курсове, за да уреждат финансови договори и това доверие се основава на вярата във фундаменталния им интегритет", каза Ейтън Голман от CFTC в изявление, цитирано от Bloomberg.

„Пазарът работи само, ако хората имат доверие, че процесът на установяване на тези курсове е честен, некорумпиран от манипулации от някои от най-големите банки на света", добави Голман.

FCA съобщи, че ще продължи с разследването на Barklays Plc, която днес, 11 ноември не бе глобена. Ще се проверяват дейностите й в областта на валутната търговия.

Комисията CTFC стана мощен регулатор с програмата по закона Дод-Франк, предвиждаща награда за сигнализиране на измами и манипулации.

След разследването на Libor CFTC глоби UBS AG и UBS Securities Japan Co Ltd с 700 млн. долара за опит на манипулация на Libor. Комисията е събрана общо над 1,87 млрд долара глоби по подобни случаи.

Разследването на злоупотребите на форекс пазара изведе комисията на съвсем ново ниво. Редица ключови участници на финансовите пазари съобщиха, че са отделили значителни суми в очакване на решенията на CFTC, SEC, британските власти и американския департамент на правосъдието.