Най-голямата европейска банка - HSBC Holdings, отчете рекордна годишна печалба, която въпреки това беше под прогнозите на анализаторите, тъй като увеличението на приходите от по-високите лихвени проценти беше компенсирано от солидно отписване от $3 милиарда за нейния дял в китайска банка.

HSBC, чиято пазарна стойност е 160 милиарда долара, отчете в сряда печалба преди облагане с данъци от 30,3 милиарда долара за 2023 г., което е ръст от 78% спрямо година по-рано, но по-лошо от оценката на брокера за 34,1 милиарда долара, пише Reuters.

Общата годишна печалба на най-големите банки в Европа надхвърли 100 млрд. евро - за първи път

Общата годишна печалба на най-големите банки в Европа надхвърли 100 млрд. евро - за първи път

Повишението спрямо предходната година е с 33%

Британският кредитор възнагради инвеститорите с ново обратно изкупуване на акции на стойност 2 милиарда долара и каза, че ще обмисли специален дивидент от 0,21 долара на акция през първата половина на 2024 г., след като продажбата му в Канада приключи.

Рекордно високата годишна печалба обаче беше помрачена от обезценка от 3 милиарда долара върху дела на банката в China's Bank of Communications.

Листнатите в Хонконг акции на банката паднаха с 3,4% в следобедната търговия.

Задълбочаващата се криза с недвижимите имоти в Китай има вълнообразен ефект върху глобалните банки с експозиция към икономика номер 2 в света, като HSBC направи най-голямото отписване досега сред чуждестранните си колеги.

Отписването на дела на кредитора в BoCom дойде след преглед на вероятните бъдещи парични потоци на китайската банка и перспективите за ръст на заемите и лихвени маржове, каза HSBC, на фона на по-нестабилното от очакваното икономическо възстановяване на Китай.

Банка №1 в Европа HSBC пуска приложение с подобни функции като на Revolut

Банка №1 в Европа пуска приложение с подобни функции като на Revolut

Чрез приложението си за финансови услуги Zing HSBC Holdings вероятно се опитва да се бори с нарастващата конкуренция

Конкурентът Standard Chartered през октомври понесе удар от почти 1 милиард долара върху собствения си дял в китайската банка, тъй като нарастващите загуби от заеми намаляват печалбите на кредиторите.

"Възстановяването на Китай след повторното отваряне (след пандемията) беше по-трудно от очакваното, но икономиката му нарасна в съответствие с годишната си цел от около 5% през 2023 г.", каза председателят Марк Тъкър, цитиран от Ройтерс.

Най-големият европейски кредитор каза, че остава предпазлив по отношение на перспективите за растеж на заемите през първата половина на 2024 г. заради забавяне на икономическия растеж в много икономики, където инфлацията продължава.

От HSBC посочиха, че разходите са нараснали с 6% през 2023 г., повече от прогнозите, поради въздействието на по-високите от очакваното банкови налози в САЩ и Великобритания. Той също така каза, че разходите ще нараснат с още 5% през 2024 г., тъй като се бори с инфлацията, докато инвестира в бизнеса си.