Петролът отново започна да поевтинява в четвъртък, след като подскочи с цели 8 процента в предходната сесия. Притесненията относно твърде високо предлагане и колебливата световна икономика натискат цените, предава Reuters.

Тази сутрин бренчмарковият сорт брент се търгува срещу $53,87, а WTI - срещу $45,74 за барел. И двата сорта са грубо около 40 процента по-евтини от достигнатия през октомври пик от $85 и $75, съответно.

Шим Хи-джин, анализатор в Samsung Securities в Сеул, смята, че цените на петрола все още са твъде ниски, въпреки поскпъпването от осем процента. "Ако намаленията на добива, договорени от ОПЕК, се осъществят, цените на WTI се очакват да достигнат $50-60, а на брент - между $58 и $70 през следващата година".

Организацията на страните-износителки на петрол и други държави, включително Русия, се договориха на среща по-рано този месец да ограничат добива с 1,2 милиона барела дневно от януари.

Същевременно в САЩ, Русия и Саудитска Арабия добивът е на рекордни нива. САЩ добива по 11,6 милиона барела дневно, повече от останалите две държави.

Въпреки че американските санкции ограничиха продажбата на петрол от Иран, Техеран заяви в сряда, че частните износители "нямат проблеми" да продават петрол, както и че 3 милиона барела скоро могат да бъдат продадени на частни трейдъри.

Междувременно средната цена на А95 в България падна до 1,97 лева. Литър дизел се продава срещу 2,17 лева.

МАЕ: Силата на САЩ на петролния пазар само ще расте

МАЕ: Силата на САЩ на петролния пазар само ще расте

Щатите не бяха поканени на срещата в ОПЕК, но присъствието им се чувстваше