Саудитска Арабия иска съкращаването на производството на петрол да се запази и след март 2018 г. Това съобщи пред Bloomberg престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, който е доминиращата политическа фигура в кралството.

"Трябва да продължим да стабилизираме пазара", заяви принц Мохамед и гарантира, че Рияд иска да удължи съкращенията през 2018 г.

Принцът твърди, че удължаването на съкращенията ще донесе ползи както за производителите от ОПЕК, така и за страните извън петролната организация. "Всички ще имат полза. За първи път имаме сделка между страните в ОПЕК и тези извън нея за стабилизиране на петролния пазар", отбеляза той.

"Всеки ден всеки започва да вярва повече. Те видяха резултатите, така че всеки има интерес да продължи да поддържа споразумението", каза принц Мохамед, отказвайки да каже до кога ще бъде удължаването.

Коментарите на саудитския престолонаследник идват седмици след като руският президент Владимир Путин също подкрепи продължаване на ограничението. Това показва, че Рияд и Москва са готови да удължат сътрудничеството си за намаляване на доставките на петрол и повишаване на цените на енергията.

Путин заяви по-рано този месец в Москва, че ако ОПЕК и нейните съюзници решиха да удължат съкращенията, трябва да го направят до края на следващата година. Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо заяви миналата седмица, че това твърдение е основата за разговорите преди срещата през следващия месец, водена от руския министър на енергетиката Александър Новак и неговия саудитски колега Халид Ал-Фалих.

Ако бъде потвърдено на предстоящото заседание на ОПЕК, удължаването може да увеличи цените на петрола, като подобри състоянието на световната енергийна индустрия и зависимите от петрола страни от Нигерия до Бразилия.

ОПЕК и коалиция от държави, които не са членки на ОПЕК, водени от Русия, се договориха преди една година да намалят производството с 1.8 милиона барела на ден - приблизително колкото потреблението на Франция. Сделката, договорена лично от принц Мохамед и президента Путин, беше първото сътрудничество между Саудитска Арабия и Русия в областта на петрола в последното десетилетие, отбелязвайки обрат в мразовитите отношения между двете страни.

24-те страни-производителки на петрол, които участваха в съкращенията, първоначално планираха да намалят продукцията си за 6 месеца, започвайки през януари, но предлагането на суров петрол, което повлия негативно на цените още от края на 2014 г., намаля по-бавно от очакваното. В резултат на това групата се съгласи да пренасочи съкращенията през юни за още 9 месеца до края на март 2018 г.

Докато цените на петрола се повишиха до близо 60 долара за барел и физическият пазар се подобри, търговците и анализаторите все още чертаят ​​предпазлива перспектива за следващата година поради прогнозите за увеличаване на продукцията от САЩ, Бразилия и Казахстан.

Принц Мохамед обаче е позитивно настроен спрямо петролния пазар и най-вероятно очаква по-високи цени. "Пазарът вече е преглътнал новата доставка на шистов петрол. Сега той е част от доставките. Сега навлизаме в нова ера", каза саудитският престолонаследник.

Според него по-високите цени ще помогнат за съживяване на икономическия растеж в Саудитска Арабия и евентуално захранване на първичното публично предлагане на акции (IPO) на държавния петролен гигант Saudi Aramco.

32-годишният престолонаследник заяви, че компанията ще извърши дългоочакваното публично предлагане през втората половина на 2018 г. "На прав път сме. Нямаме никакви проблеми, имаме много работа за вършене и много решения за вземане, има много неща, които ще бъдат обявени", заяви той.

IPO-то на Saudi Aramco е крайъгълният камък във "Визия 2030" - стратегическия план на Рияд, чиято цел е да реформира саудитската икономика и да намали значително зависимостта й от петрола.