Румънската лея падна до рекордно в историята дъно спрямо еврото в резултат на политическа криза, предизвикана от оставката на премиера Михай Тудосе.

Румънската централна банка определи референтен обменен курс от 4.6599 леи за евро във вторник, което е с 0.74% по-ниско от курса за предния ден. Това е най-ниската стойност на румънската национална валута, която някога е отчитана спрямо единната европейска валута.

Предишният (анти)рекорд бе постигнат на 29 декември 2017 г. - 4.6597 леи за евро.

Турската лира и румънската лея удариха историческо дъно в един и същи ден

Две балкански валути удариха историческо дъно в един и същи ден

При първата причина са обтегнатите отношения между Анкара и Вашингтон

Щатският долар също нарасна спрямо леята, достигайки 3.81 леи за долар, в сравнение с вчерашния курс от 3.76, обявен от централната банка, когато бе достигнато най-ниското ниво на долара спрямо леята от 31 декември 2014 г.

Швейцарският франк се разменяше за 3.9533 леи, повишавайки се с 0.9% спрямо курса от 3.9178 леи за 1 франк от предишната сесия.

Тримесечният индекс ROBOR, средният лихвен процент, по който румънските банки заемат едни от други, остава на 1.98%, най-ниската стойност от 14 ноември 2017 г.

През декември Асоциация на инвестиционните специалисти в Румъния обяви, че очакват обменен курс от 4.6891 леи за евро за следващите 6 месеца и 4.7329 леи за евро през 2018 г.

През изминалата година леята многократно е постигнала рекордно ниски стойности на фона на обществените протести срещу противоречивите решения на правителствената коалиция, ръководена от социалдемократите.

Тудосе подаде оставка в понеделник вечерта след само 6 месеца на поста, след като управляващата Социалдемократическа партия оттегли подкрепата си към него. Това е вторият път за по-малко от година, в който партията уволни собственото си правителство.