Румънската лея се обезцени до рекордно ниско ниво спрямо еврото в сряда заради увеличаващия се дефицит по текущата сметка и нарастващия фискален дефицит.

Централната банка на Румъния определи референтен обменен курс от 4.6722 леи за евро за четвъртък, който е с 0.11% по-слаб от този (4.6670 леи за евро), при който валутата се търгуваше във вторник, съобщава SeeNews.

Румънската лея се срина до историческо дъно

Балканска валута се срина до историческо дъно

Оставката на премиера Тудосе нанесе тежък удар по валутата

В сряда сутринта румънските пари се обменяха между 4.6572 и 4.6744 за евро, според данните за междубанковата валутна търговия в реално време, публикувани от информационния портал Conso.ro.

Обезценяването на леята е очаквано, като се имат предвид непрекъснатото увеличаване на дефицитите по текущата сметка и фискалния дефицит.

Турската лира и румънската лея удариха историческо дъно в един и същи ден

Две балкански валути удариха историческо дъно в един и същи ден

При първата причина са обтегнатите отношения между Анкара и Вашингтон

"Двойката евро/румънска лея тества горната граница през по-голямата част от вчерашната търговска сесия, затваряйки малко под 4.6700. Губернаторът на централната банка Мугур Исареску избегна всякакви изявления, свързани с валутния курс на брифинга след срещата на управителния съвет.

Въпреки това, тъй като централната банка изглежда по-малко загрижена за инфлационните перспективи поне в краткосрочен план, очакваме промяна нагоре в диапазона на комфорт за двойката евро/румънска лея. Точният момент обаче остава труден за определяне", заявиха от ING Bank в ежедневния си валутен коментар.

Румънската лея се срина до ново дъно

Румънската лея се срина до ново дъно

След масови протести в защита на независимата съдебна система

Румъния има дефицит по телуващата сметка от 7.99 млрд. евро (9.14 млрд. долара) за периода януари-октомври, в сравнение с дефицит от 5.267 млрд. евро през предходната година, показват последните данни на централната банка.

Освен това консолидираният бюджетен дефицит на страната се увеличи до 2.7% от прогнозния брутен вътрешен продукт за 2018 г. през единадесетте месеца до ноември, от 1.21% от БВП година по-рано, според данни на финансовото министерство.

Предишното най-ниско ниво на лея спрямо еврото бе достигнато на 21 юни 2018 г., когато тя се търгуваше на 4.6695 за евро след масови граждански протести, предизвикани от изменения в Наказателния кодекс, приети от парламента.