Очаквано Швейцарската централна банка запази основните си лихвени ставки отрицателни без промяна, като в същото време понижи инфлационните си прогнози. Банката отново предупреди, че стойността на местната валута е все още висока и че ситуацията на валутните пазари остава нестабилна, събощава bnr.bg.

След края на днешното редовно заседание Централната банка остави без промяна своята депозитна лихва на ниво от -0,75% и целевият диапазон на тримесечния швейцарски Либор между -1,25% и -0,25%.

"Швейцарският франк все още е високо оценен (стойността му е прекалено висока), а ситуацията на валутния пазар продължава да бъде нестабилна. С оглед на това запазваме отрицателните лихвени ставки и нашето желание да се намесим на валутите пазари, ако това е необходимо", се посочва в изявлението на централната банка.

Банката прогнозира, че БВП страната се очаква да нарасне с около 2,5% през настоящата година преди икономическата експанзия да се забави до около 1,5% през 2019 година. В същото време банката потвърди, че очаква инфлация от 0,9% през настоящата година, но понижи инфлационните си прогнози за 2019 до 0,5% от 0,8% и за 2020-а до 1,0% от 1,2%, визирайки по-ниските цените на петрола и по-сдържаните перспективи пред икономическия растеж.

Тези занижени инфлационни прогнози означават, че Швейцарската централна банка няма да бърза с повишаване на отрицателните лихвени ставки.

Трябва също така да се има предвид, че политиката на ШЦБ е силно зависима от тази на ЕЦБ, тъй като делът на швейцарския износ в посока еврозоната е най-голям и в резултат на това е силно зависим от нивата на швейцарския франк спрямо еврото.

По-късно днес приключва и последното за годината заседание на ЕЦБ, като не се очаква промяна на настоящите рекордно ниски лихвени ставки. Инвеститори и анализатори обаче ще следят внимателно дали централната банка действително ще обяви край на многогодишната си програма за покупки на еврооблигации, известна като количествени улеснения.