В началото на търговията в четвъртък американският долар расте спрямо основните световни валути след приключването на двудневна среща на ръководителите на Федералния резерв на САЩ (FRS).

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,24% по време на днешната търговия.

Общата валута се разменя срещу американската на ниво $1,1768 з адено евро в сравнение с $1,1816 за евро в сряда.

Стойността на долара спрямо японските пари днес сутринта се покачва до 104,99 йени в сравнени с курса 104,95 йени за долар в края на търговията в сряда.

Курсът на европейската валута спрямо японската днес сутринта е 123,57 йени за евро при 124,00 йени за евро в края на предходната сесия.

Британският фунт стерлинг в четвъртък поевтинява спрямо долара с 0,18% - до $1,2944 за един паунд при курс $1,2967 за паунд в края на предишната търговия. Паундът днес на пазара се разменя за около 1,0998 евро в сравнение с 1,0975 евро в сряда.

Федералният резерв на САЩ е запазил базовата лихвената ставка по федералното кредитиране в диапазона от 0% до 0,25%, съгласно съобщението на Федералния комитет за открития пазар (FOMC) след заседанието, проведено на 15-16 септември. Повечето лидери на Фед очакват основният лихвен процент да остане в сегашния настоящия диапазон до края на 2023 година.

Американската централна банка също подобри прогнозата си за БВП на САЩ за 2020 г., но понижи прогнозите си за 2021-2022 година. Според септемврийската прогноза на Фед, БВП на САЩ ще спадне с 3,7% тази година, ще нарасне с 4% през 2021 г. и с 3% през 2022 година. През юни Фед очакваше БВП да спадне с 6.5% през 2020 г. и да нарасне съответно с 5% и 3.5% през следващите две години.

Междувременно Японската централна банка, след резултатите от редовното си заседание, приключило в четвъртък, запази свръхмеките параметри на паричната си политика, както прогнозираха повечето експерти. Краткосрочният лихвен процент по депозитите на търговските банки беше оставен на минус 0.1% годишно, целевата доходност по десетгодишните държавни облигации в Япония е около нула.

Днес се очаква публикуването на окончателните данни за промените в потребителските цени в еврозоната през август. По предварителни данни потребителските цени в региона през миналия месец са намалели с 0,2% на годишна база. Понижаване се наблюдава за първи път от май 2016 година.

Банката на Англия ще обяви резултатите от срещата си през септември днес. Повечето икономисти и пазарни анализатори смятат, че регулаторът ще се въздържи от коригиране на паричната политика в момента.

След заседанието, проведено през август, Британската централна банка поддържа основния лихвен процент на 0,1% и също така решава да остави обема на програмата за обратно изкупуване на държавни облигации на 745 милиарда лири.