Разпродажбите на държавни облигации в световен мащаб бяха исторически, през последните няколко месеца и следствие на повишението на лихвите от водещите централни банки, но според някои експерти, най-лошото може вече да е зад гърба им. Доходностите също изглеждат достатъчно високи, за да направят някои облигации отново атрактивни.

Американските двугодишни съкровищни бонове се търгуват с доходност от 4.1%, което е невиждано от 2007-ма година насам ниво.

Висококачествените облигации, емитирани от компании като AT&T (тикер: T) и Bank of America (BAC), носят доходност над 5%. Ако инвеститорите погледнат към малко по-рисковия сектор, могат да открият доходност от 7% в качествени превилигировани акции.

Както отбелязва Deutsche Bank, това е първият глобален мечи пазар на облигации от 70 години. Цените и доходността на облигациите се движат в противоположни посоки и цените са в състояние на свободно падане, повишавайки доходността и потискайки общата възвръщаемост.

Пазарът на облигации е намалял средно с 15% в САЩ тази година. Появиха се някои странни аномалии; дългосрочните съкровищни облигации са надолу с 29%, представяйки се дори по-лошо от спада от 24% на дълга на нововъзникващите пазари.

Добрата новина е, че цикълът на увеличаване на лихвените проценти на Федералния резерв трябва да приключи през следващите шест месеца, стабилизирайки цените и доходността на облигациите.

Представители на Федералния резерв прогнозират, че процентът на федералните лихви ще достигне 4,6% през 2023 г. спрямо целта от 4,4% в края на 2022 г. Оттам нататък процентът на федералните лихви се очаква да достигне плато и след това леко да спадне през 2024 г. Лихвеният процент на захранваните фондове сега е около 3,25%, което предполага още няколко увеличения през следващите шест месеца.

"Паричните проценти на север от 4% са наистина привлекателна отправна точка за фиксирания доход", казва Ерин Браун, управляващ директор в Pimco, който се фокусира върху стратегии с множество активи. "Това прави привлекателно разглеждането на висококачествен дълг с фиксиран доход."

Облигации и проценти

По-плавното движение на облигациите далеч не е гарантирано. Служителите на Фед многократно повишаваха прогнозите си за лихвените проценти в лицето на упорито високата инфлация. И глобалният макроклимат не изглежда стабилен; Банката на Англия, от една страна, беше принудена да се намеси съвсем скоро, за да предпази британските облигации и паунда от още по-голям срив.

"До голяма степен инвестицонното ви решение зависи от вашия времеви хоризонт и дали имате способността да издържите на нестабилността в по-близък план", казва Иън Стийли, международен главен инвестиционен директор за фиксиран доход в J.P. Morgan Asset Management.

По-високата доходност, вградена в облигациите и акциите, отразява по-високите рискови премии - инвеститорите просто изискват повече компенсации на фона на по-несигурна глобална икономическа перспектива. Инфлацията също върви с най-бързите темпове от 40 години. А големите централни банки, включително Фед и Централната банка на Англия, повишават лихвите с най-бързите темпове от началото на 80-те години.

Възможности за доходи

Повечето активи, генериращи доходи, имаха големи загуби тази година на фона на нарастващите лихви.

Централните банки рядко действат по толкова координиран начин, но сега всички те се борят с едни и същи предизвикателства: глобални проблеми с веригата за доставки; скок в цените на енергията; война в Украйна и стегнати пазари на труда. Всички те повишават цените на стоките и услугите в световен мащаб. Както го формулира председателят на Фед Джеръм Пауъл, преглъщането на малко горчиво лекарство сега ще бъде по-добро от последствията от необузданата инфлация, причиняваща още по-големи икономически щети в бъдеще.

Инвеститорите трябва да обмислят различни активи, носещи доход, включително висококачествени акции, предвид широкия диапазон от възможни резултати. Ето един поглед към четири сектора с фиксиран доход и две категории акции, които си струва да бъдат разгледани, според експертите на изданието Barrons:

Съкровищни ​​облигации

Въпреки че държавните облигации отчетоха тежки загуби, големите движения надолу вероятно са зад нас. Доходността, особено в късия край на кривата, трябва да е достатъчно висока, за да поеме още няколко увеличения на лихвените проценти и все пак да остави инвеститорите с положителна обща възвръщаемост.

Притежаването на двугодишна съкровищни бонове, ще донесе на инвеститорите в момента доходност от над 4%. Или помислете за борсово търгуван фонд като iShares 1-3 Year Treasury Bond, с доходност от 3,6%.

Някои стратези виждат стойност в 10-годишните държавни облигации, които отразяват по-дългосрочните перспективи за икономически растеж и инфлация. "Това, което искате да притежавате при забавяне на растежа, са дълги облигации", казва Стийли, като отбелязва, че облигациите могат да се повишат, ако настъпи рецесия, което ще накара Фед да намали лихвите отново. Има два начина, с които можете да получите експозиция към по-дългосрочни облигации: iShares 7-10 Year Treasury Bond ETF (IEF) и Vanguard Intermediate-Term Treasuries ETF (VGIT). И двата фонда дават около 3,5%. Едно предупреждение: поемането на по-голям риск от продължителността или чувствителността към лихвените проценти може да има обратен ефект, ако Фед повиши лихвите до крайна точка отвъд текущите прогнози на пазара.

Корпоративен дълг с инвестиционен клас

Висококачествени компании като Microsoft (MSFT), Goldman Sachs Group (GS) и Anheuser-Busch InBev (BUD) имат силни парични потоци и баланси, което им позволява да се справят както с лихвените плащания, така и с главницата.

Корпоративните облигации наскоро бяха на цена около 170 базисни пункта, или 1,7 процентни пункта, средно, над доходността от около 4% в краткосрочните държавни облигации, атрактивен спред, отбелязва Браун от Pimco. "Заключвате почти 6%", казва тя. "При коригирана спрямо риска възвръщаемост това вероятно е по-добро от това, което бихте могли да очаквате от акциите през следващите няколко години."

Облигациите с по-нисък рейтинг носят по-висока доходност, като тези с най-нисък рейтинг, известни още като "боклучави", носят около 9%. Но Марк Фрийман, ръководител на Socorro Asset Management, се тревожи, че кредитното качество може да се влоши бързо, ако настъпи спад през следващата година. "Това не е частта от цикъла, в която искате да се движите надолу в качеството", казва той. Притежанията на Фрийман включват облигация, емитирана от компанията за медицински продукти Abbott Laboratories (ABT), която е с падеж през 2025 г. с доходност до падежа от 4,65%.

За по-широка експозиция към облигационните пазари, инвеститорите могат да разгледат и индексни фондове като Vanguard Short-Term Corporate Bond ETF (VCSH), който дава доходност от 4,7%. Корпоративните облигации iShares iBoxx $ с инвестиционен клас (LQD) плащат малко повече - при 5,1%.

Общински облигации

Имаше "червено море" при общинските облигации, средно със спад от 11,6% тази година. Инвеститорите ги избягваха. Общинските облигационни фондове, видяха отлив на капитал в размер на 77,6 милиарда долара до август тази година, в сравнение с нетен приток от 85,6 милиарда долара за същия период на предходната година, според Morningstar. "Разпродажбата беше историческа", казва Брайън Питлевски, директор на общинските инструменти с фиксиран доход в Genter Capital Management.

Това може да е добър момент да се потопите отново на този пазар, според Питлевски. Някои петгодишни общински облигации с рейтинг AAA дават доходност от 3%, срещу 0,60% в началото на 2022 г., отбелязва експертът.

Щатските и местните правителства като цяло се възползват от стабилни данъчни приходи и трансфери от федералното правителство за стимулиране от ерата на пандемията. Краткосрочните общински облигации, освен това, сега осигуряват както атрактивни добиви, така и относително ниска волатилност, казва Джон Милър, ръководител на звеното за инвестиции в общински облигации в Nuveen. "Преди не даваха почти нищо", казва той. "Това е хубаво ново предимство."

Една област, която харесва, са облигациите, емитирани от летищните власти в Лос Анджелис, Чикаго и Ню Йорк. Доходността на тези облигации варира от около 4% за LAX до 5% за LaGuardia, казва Милър. За ETF помислете за iShares National Muni Bond ETF (MUB), с доходност от 3,2%.

Привилегировани акции

Привилегированите акции не са избягали от гнева на облигационерите. iShares Preferred & Income Securities ETF (PFF) е загубил около 17% тази година, включително дивиденти.

Но инвеститорите в доходи не трябва да пренебрегват тези ценни книжа. Обикновено емитирани на номинална стойност от $25, с фиксиран лихвен процент, много от тях сега се търгуват под номиналната стойност, повишавайки доходността в диапазона от 6% до 7%. Много от тези емитенти са банки и други финансови фирми, често притежаващи рейтинги с инвестиционен клас, отбелязва Андерс Персон, главен инвестиционен директор в Nuveen. "Доста сме доволни от фундаменталните перспективи за банките и финансите", казва той.

Той посочва ценни книжа като привилегировани, издадени от BofA, с доходност от 6,1%, и такива от немския застраховател Munich Re (MURGY), също с доходност от 7,1% до падежа. Емитирана през 2019 г., облигацията има фиксиран купон до 2024 г. и след това ще бъде нулиран. iShares ETF не носи толкова голяма доходност, с 5,6%, но е широко диверсифициран и лесно достъпен.

Акции с дивиденти

Мечият пазар на акции не пощади платците на дивиденти, но техните потоци от доходи са предоставили известна защита. S&P Dividend Aristocrats Index, чиито съставни части са увеличили дивидентите за най-малко 25 поредни години, се понижи с 16% тази година, надминавайки представянето на индекса S&P 500. Освен това, плащащите дивиденти в индекса са загубили 17% до 27 септември, в сравнение със спад от 30% за неплащащите, според FactSet.

Дивиденти

"В период на спад акциите ще се представят лошо като цяло, но смятаме, че дивидентните акции ще се представят по-добре", казва Браун от Pimco. Тя предпочита акции с потенциал за растеж на дивиденти пред акции с по-висока доходност и по-слаби перспективи.

Един от начините да играете тази тема е ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF (NOBL). Съставните части включват компании като Johnson & Johnson (JNJ), Coca-Cola (KO) и Kimberly-Clark (KMB) - всички отбранителни компании при икономически спад.

Фрийман гравитира към "компаниите с най-високо качество, които са печеливши, имат солидни баланси и се търгуват на разумни оценки", казва той. Акциите, които притежава за клиенти, включват Sempra Energy (SRE) и Bristol Myers Squibb (BMY), като и двете носят доходност от около 3%.

Тръстове за инвестиции в недвижими имоти

Покачващите се лихви са пречка за REITs (АДСИЦ-ве) - компании, които притежават недвижими имоти и са задължени да изплащат най-малко 90% от облагаемия доход като дивиденти. Индексът FTSE Nareit All Equity REITs е намалял с 27% тази година, включително дивидентите.

Казусът за този род компании е, че скоковете на лихвите скоро ще отшумят. И докато рецесията би била силна, някои АДСИЦ-ве имат солидни приходи от наеми, баланси и потенциал за растеж на активите.

Един REIT, който Фрийман харесва, е Alexandria Real Estate Equities (ARE), който носи доходност от 3,4%. Компанията се фокусира върху технологични и бионаучни имоти на пазари от първо ниво като Бостън, Ню Йорк и Сан Франциско. Той има "висококачествено портфолио от свързани с медицината имоти", което би трябвало да издържи на спад, казва той.

Адриан Хелферт, главен инвестиционен директор, мулти-активи, в Westwood Management, вижда стойност в АДСИЦ-те със собствено съхранение. Бизнесът "има тенденция да надминава по-широките конкуренти в сценарий с по-нисък растеж/рецесия", казва той. А АДСИЦ-те за съхранение могат бързо да преоценят лизингите си поради кратките им срокове.

Един пример е National Storage Affiliates Trust (NSA), холдинг във фонда Westwood Quality MidCap (WWMCX). Той дава 5,4% доходност.

Анализаторът на BofA Securities Джефри Спектър харесва еднофамилните площи под наем, предпочитайки акции като American Homes 4 Rent (AMH). Спадът на акциите му е 24% тази година, включително дивидентите. Но Спектър вижда попътни ветрове в ограничените перспективи за предлагане на жилища и "структурни демографски попътни ветрове със застаряващите милениали". Той смята, че акциите могат да достигнат 45 долара през следващата година, спрямо последните нива на търговия от 33 долара. Това би било печалба от 36%, без да се включва 2,2% дивидентна доходност.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.