Възстановяването на технологичните акции изстреля S&P 500 до рекорд в четвъртък, предава Bloomberg. Инвеститорите се възползваха от слабостта в най-големите технологични имена след повишаването на доходността по облигациите.

Широкият индекс добави 40,53 пункта, или 1%, за да приключи деня на 3 939,34 — нов рекорд. Nasdaq Composite натрупа още 329,84 пункта, или 2,5%, до 13 398,67. И двата индекса бяха подкрепени от рали сред големите технологични компании като Netflix и Facebook. Dow Jones Industrial Average се покачи със 188,57 пункта, или 0,6%, до 32 485,59 — записвайки 12-тия си рекорд тази година и пети пореден ден на поскъпване.

Търсенето на технологични акции се съживи тази седмица, след като облигационните пазари се стабилизираха. Доходността по 10-годишните американски облигации падна от достигнатия в понеделник връх от 1,607%. В четвъртък тя достига 1,525%.

"Инвеститорите гледаха на последното поевтиняване на технологичните акции като на възможност за покупка", посочи Раян Детрик, главен стратег в LPL Financial. "Да, цикличните акции може и да се справят по-добре с отварянето на икономиката, но технологията няма да изчезне".

Поскъпването им помогна на Nasdaq да изтрие част от загубите. Индексът е на едва 4,9% от рекорда от 12 февруари.

Повишаването на доходността по облигациите се дължеше частично на несигурността около ефектите на помощта от $1,9 трлн. върху икономиката. В четвъртък президентът Джо Байдън подписа текстовете и първите плащания към американските домакинства ще бъдат още този уикенд.

Притесненията на инвеститорите са, че огромната помощ ще повиши инфлацията над целта на Федералния резерв и ще предизвиква повишаване на лихвите. През тази седмица данните показаха, че през февруари потребителските цени се покачват с едва 0,4%, което успокои пазарите.

Уорън Бъфет се присъедини към най-ексклузивния клуб на Уолстрийт

Уорън Бъфет се присъедини към най-ексклузивния клуб на Уолстрийт

Състоянието на Оракула от Омаха надхвърли $100 млрд., въпреки дарените през последните години милиарди