През тази година световната икономика премина през доста турбуленции на фона на редица промени от Азия, през Европа до САЩ.

Неизбежно те дадоха отражение и върху валутния пазар, като някои от валутите се потопиха дълбоко и останаха на минус. В класация на CNN Money се посочва кои са най-големите губещи. Да ги видим:

1. Египетски паунд: -59%

В началото на ноември Египет въведе плаващ курс на валутата си с цел да облекчи икономическата криза в страната и да получи достъп до спасителен заем от Международния валутен фонд (МВФ). Това даде резултат в поевтиняване с 48% на египетския паунд спрямо щатския долар. В следващите седмици валутата изгуби още от стойността си до минус 59%.

Египетската валута поевтиня наполовина

Рязък спад на египетската валута

Местната лира рязко се стопи

2. Нигерийска найра: -37%

Притиснатата от евтиния петрол, нигерийска икономика постави под голям натиск местната валута. 70% от приходите в бюджета на страната идват от търговията на черно злато. Ниските цени на суровината доведоха до спад на курса на найрата от над 37% спрямо долара през 2016 година.

Най-важната африканска валута отчете рекорден спад

Най-важната африканска валута отчете рекорден спад

След обвързване с долара

3. Турска лира: -18%

Местната валута изгуби 6% от стойността си веднага след провала на опита за пуч в Турция през юли. Курсът продължи да върви надолу в следващите шест месеца, като агенциите S&P и Moody"s намалиха кредитния рейтинг на южната ни съседка до ниво "боклук". Към края на декември турската лира е с 18% надолу спрямо долара.

Турската лира достигна рекордно дъно

Турската лира достигна рекордно дъно

Валутата поевтиня спрямо еврото и долара

4. Аржентинско песо: -17%

Властите в Аржентина започнаха изпълнението на ключови реформи с надеждата за връщане на икономиката към растеж. Тя обаче се е свила с 1,8% през тази година, докато инфлацията е достигнала близо 40%, показват данни на МВФ. В резултат песото е поевтиняло със 17% спрямо долара.

Бедна Аржентина!

Бедна Аржентина!

Бедността и безработицата в Аржентина растат, а средната класа в страната се топи

5. Британски паунд: -17%

Референдумът за излизане от Европейския съюз (ЕС) в края на юни изпрати британския паунд рязко надолу. Притесненията на инвеститорите за резултатите от "Брекзит" предизвикаха 17% загуба от стойността на валутата. Курсът удари 31-годишното си дъно.

Шок на пазарите: Британският паунд удари 31-годишно дъно

Шок на пазарите: Британският паунд удари 31-годишно дъно

Великобритания гласува за излизане от ЕС

6. Мексиканско песо: -17%

Заканите на Доналд Тръмп за ревизия на търговските отношения в Мексико предизвикаха срив на песото веднага след избирането му за следващ президент на САЩ. Валутата е със 17% по-евтина.

Мексико пусна в действие своя "план за извънредни ситуации" заради Тръмп

Мексико пусна в действие своя "план за извънредни ситуации" заради Тръмп

Централната банка се опитва да спаси потъващото песо

*Венецуелски боливар: -71%

Венецуелската икономика, задушаваща се от остър дефицит на стоки от първа необходимост и инфлация над 700%, доведе до драматично поевтиняване на местната валута. Официални данни за него няма, но според сайта DolarToday.com курсът на боливара е с цели 71% по-нисък спрямо щатския долар.

Кризата във Венецуела продължава да се задълбочава

Това е страната, в която през следващата година инфлацията ще удари 1,666%

Валутата на държавата е в режим на свободно падане

*Данните не са официални, а от сайта DolarToday.com