Цената на златото в сряда сутрин не показва динамика в очакване на резултатите от заседанието на Федералната резервна система на Съединените щати, които ще определят новото равнище на базовите лихвени ставки в най-голямата световна икономика.

Към 9:35 часа българско време, според данните от днешната търговия, цената на августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижава със символичните 0,1 долара, или с 0,01%, до 1717,70 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценният жълт метал се продава по 1718,46 долара за унция, информира Ройтерс.

В същото време цената на септемврийските фючърси за сребро се повишава с 0,06% до 18,547 долара за унция.

Според пазарния анализатор на FXTM Лукман Отунуга, чието мнение е цитирано от портала Market Watch, котировките на златото са стабилни до обявяването на решенията на Фед поради липсата на други фактори, които могат да повлияят на тяхната динамика.

Според CME Group повечето анализатори очакват американската централна анка да повиши основния се лихвен процент със 75 базисни пункта. Също така търговците очакват речта на председателя на регулатора Джеръм Пауъл като част от пресконференция сред срещата.

Решението на Фед е важно по-специално за пазара на злато, тъй като степента на твърдост на неговата политика влияе върху долара и неговото укрепване, като правило, води до поевтиняване на благородните метали и обратно.