Цената на златото се повишава във вторник сутринта, показват данните от днешната търговията. Поевтиняването на долара преди излизането на статистиката за януарската инфлация в САЩ подкрепя котировките на благородния метал.

Към 9:30 часа българско време цената на априлските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се покачи с $6,2, или с 0,33%, до $1869,7 за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се продават по 1858,61 долара за тройнуция, съобщава Тrading Еconomics.

В същото време цената на мартенските фючърси за среброто се повиши с 0,57% до 21,977 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) днес сутринта се понижи с 0,19%, до 103,15 пункта. Отслабването на долара подкрепя котировките на златото, след като го прави по-достъпно за покупка от инвеститори, притежаващи други валути.

По-късно във вторник пазарите очакват данни за инфлацията в САЩ. Анализаторите предполагат, че ръстът на потребителските цени се е забавил до 6,2% през януари от 6,5% месец по-рано. По този начин инфлацията в страната може да отчете забавяне за седми пореден път, като същевременно остане доста над целевото ниво на Фед от 2%.

Златото е чувствително към статистиката на САЩ. Той засяга паричната политика на Федералната резервна система, която от своя страна се отразява върху курса на долара.