Датчаните са най-щастливата нация в света, а сега имат един повод, за да бъдат още по-радостни - днес те са по-богати, откогато и да било.

След повече от пет години на негативни лихви и нарастващи цени на имотите семействата в страната живеят със среден доход от 1,9 милиона крони или 314 хиляди долара, показват последните статистически данни, цитирани от Bloomberg.

"В момента нетните активи са на рекордно високо ниво", посочва икономистът от Nykredit в Копенхаген Тор Страмер. "Добрата новина за тези дни е, че средното семейство у нас никога не е било толкова богато, колкото сега", посочва той.

Успоредно с това в скандинавската държава историческо висок дял от хората в трудоспособна възраст са наети, като това се обяснява от липсата на работна ръка.

"Всичко говори, че в момента Дания достигна нов рекорд по отношение на заетостта", казва от своя страна главният икономист на Nordea Хелге Педерсен.

В обобщение експертите очакват страната да запише най-бързия си растеж от 12 години насам през 2018 година. За последен път датската икономика достигна такъв бум през 2006 година.

Тогава търсенето, стимулирано от кредитирането, постави домакинствата под риск в навечерието на глобалната финансова криза. В резултат тогава цените на жилищата се сринаха с над 20 на сто.

По думите на анализаторите обаче подобна опасност в момента няма. Според тяхната оценка вместо да увеличат нивата на дълга негативните лихви съвпадат с намаляването на задълженията. Така към днешна дата размерът на банковите заеми спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) е 108% при 154% при пика на кризата през 2008 година.