Световните акции се повишиха до 6-месечен връх във вторник заради оптимизма на инвеститорите, че търговската сделка между САЩ и Мексико ще помогне за предотвратяването на световна търговска война.

Инвеститорите очакват и Канада да се съгласи с новите условия за запазване на NAFTA, a лидерите на САЩ и Германия - Доналд Тръмп и Ангела Меркел се чуха по телефона, подкрепяйки преговорите за търговията, съобщиха от Белия дом.

САЩ и Мексико постигнаха сделка, която ще замени NAFTA

САЩ и Мексико постигнаха сделка, която ще замени NAFTA

Споразумението ще е валидно 16 години

Уолстрийт поведе парада на растящите пазари, след като индексите на S & P 500 и Nasdaq достигнаха нови върхове, водени от печалби при ценните книжа на технологичните компании, съобщава Reuters.

Европейските и азиатските акции последваха американските, достигайки многомесечни върхове. S & P 500 се движеше около рекордното си ниво, докато автомобилните производители и минните компании бяха най-големите победители в индекса Stoxx Europe 600.

Акциите в Япония удължиха скорошното повишаване, докато тези в Китай бяха по-слаби. Юана се покачи, след като китайската централна банка укрепи дневния си фиксинг срещу долара най-силно за последните 14 месеца.

Мексиканското песо продължи да нараства спрямо долара, британските акции се повишиха, а паундът се стабилизира. Американските и германските държавни облигации остават стабилни. Bitcoin поскъпна за четвърти пореден работен ден, като надхвърли 7000 долара и 50-дневната си средна стойност, предава Bloomberg.

"Глобалното напрежение в търговията несъмнено е най-значимият източник на риск през 2018 г.", каза пред Reuters Хюсеин Сайед, главен пазарен стратег в FXTM.

"Споразумението между САЩ и Мексико сякаш засили увереността, че търговската война се приближава до своя край, а следващият въпрос е кой ще сключи сделка с Тръмп?", заяви Сайед.

Въпреки оптимистичните настроения, печалбите от рискови активи остават нестабилни, тъй като надеждите за подобен пробив в търговията между Америка и Китай постепенно намаляват. Все още остават редица заплахи - от отношенията на САЩ с Русия и Северна Корея до перспективите за растеж в Китай.

"В широк смисъл, ако пазарите се притесняват от търговските напрежения и преговори, които могат да ескалират в пълномащабни търговски войни, поне това е знак, че има период на охлаждане и че някои части от световното търговско пространство все още ще останат свързани и свободни, както се надяват пазарите", посочи пред Bloomberg Нандини Рамакришан, глобален пазарен стратег в JPMorgan Asset Management.

"Друг добър пример: европейските дискусии през това лято се провеждаха много спокойно, почти незначително", добави Рамакришан.