Британското правителство иска да изтегли пари от благотворителен фонд, създаден преди 90 години, за да плати държавния дълг.

Фондът е създаден през 1928 г. от анонимен благодетел. Той дарява 500 000 паунда, но при условие, че парите не могат да се използват, преди сумата да стане достатъчно голяма, за да покрие целия национален дълг.

Макар фондът в момента да притежава активи от 475 млн. паунда (640 млн. долара), събраното в него може да покрие едва 0.06% от британския държавен дълг, който е в размер на 1.7 трлн. паунда, пише CNBC.

Главният прокурор Джеръми Райт ще призове съдиите от Върховния съд във вторник да променят условията на доверителния фонд и да освободят парите, за да изплатят част от дълга на Обединеното кралство.

"Преди почти 90 години един анонимен донор завещал пари на нацията и все още не сме успели да ги използваме добре. Работихме съвместно с Министерството на финансите, попечителите и Комисията по благотворителност, за да намерим решение, което съответства на първоначалните цели на донора за погасяване на държавния дълг", обясни Райт.

Една от най-големите британски банки - Barclays, която ръководи управлението на фонда, от години се опитва да получи разрешение за достъп до парите, да ги предостави за благотворителни помощи или да ги предаде на министерството на финансите.

За всяка намеса във фонда е нужно одобрението на Върховния съд.

Държавният дълг на Великобритания се сви до най-ниското си ниво за повече от 10 години през април. Общият държавен дълг на страната е 1.798 трлн. паунда, около 2 пъти повече отколкото беше преди световната финансова криза.

Тази цифра изключва банките в публичния сектор, но включва и временното отпускане на заеми от Bank of England, което бе въведено, за да съживи икономиката на страната.