В Съединените американски щати няма такава голяма инфлация от световната финансова криза през 2008 г. Въпреки това регулаторът отказва да затегне паричната политика на страната, пише РИА Новости и припомня, че Deutsche Bank вече предупреди, че бездействието на Америка няма да завърши добре.

Тази бомба със закъснител заплашва цялата глобална икономика

Ускоряването на инфлацията през май в САЩ скочи до 5% на годишна база. И основният индекс на потребителските цени, който изключва летливите стоки като енергията и храните, е нараснал с 3,8% в сравнение с преди година, най-високият от юни 1992 г. Всичко е поскъпнало - автомобили, уреди, мебели, самолетни билети, дрехи, храна.

Кога да очакваме пик на инфлацията?

Кога да очакваме пик на инфлацията?

Това е силно възможен сценарий, смята експерт

Икономистите от Световната банка уверяват, че повечето страни, които използват таргетиране на инфлацията (включително Русия), няма за какво да се притесняват: индикаторът ще може да се върне към целевия диапазон. Ситуацията обаче е различна в САЩ. Системата на Федералния резерв е неактивна. Още през март шефът на Федералния резерв Джеръм Пауъл заяви, че не вижда проблем във временното превишаване на целта от 2%.

Причините за ускоряването на потребителските цени са очевидни. От началото на пандемията американските власти вече са похарчили от 6 до 9 трилиона долара за антикризисни мерки, пускайки печатната си машина за долари с пълен капацитет. А с идването на власт на новия американски президент Джо Байдън икономиката на страната получи почти два трилиона долара повече. Това е гигантски пакет от стимули, най-вече социални.

Огромен дълг и слаб долар

Наводнението в брой е увеличило държавния дълг с около една четвърт. Сега това са над от 28 трилиона долара (близо 130% от годишния брутен вътрешен продукт). Икономисти предупредиха, че новите инжекции в икономиката вече няма да доведат до добро. Тежестта върху бюджета ще се увеличи, цените ще се увеличат поради свръхпредлагането на банкноти без съответно увеличение на производството. Инфлационният риск се засилва и от отложеното потребителско търсене на фона на високо ниво на свръх спестявания. В пандемията американските потребители натрупаха 1,6 трилиона долара, които сега започват да харчат.

Deutsche Bank: Инфлацията е бомба със закъснител

Deutsche Bank: Инфлацията е бомба със закъснител

Може да се повтори ситуацията от 70-те, предупреждават от германската банка

Мощен приток на прясно отпечатани банкноти удари американската валута. Доларът се обезценява, губейки своята привлекателност за инвеститорите. През 2020 г. спрямо еврото той е спаднал от 0,8934 на 0,8149 - това са почти 9%. През 2021 г. може да потъне с още 5 или 7%.

Друг фактор е безпрецедентният натиск върху бюджета. През фискалната 2020 г. дефицитът му достигна 16,1% (3,1 трилиона долара), най-много от 1945 г., когато правителството отпусна колосални средства за мащабни военни операции.

Надутият балон

И все пак Федералният резерв (ФЕД) няма намерение да повишава лихвените проценти или да намали програмата си за изкупуване на активи, докато не види "значителен напредък" в постигането на икономически цели, като възстановяване на пазара на труда. Свръх самоувереността и бездействието на регулатора пораждат редица въпроси.

Необходим е ясен план. 87 на 100 от американците вече са притеснени от повишаването на цените. Икономистите обръщат внимание и на факта, че ФЕД напълно отрича една по-тревожна тенденция - образуването на глобален балон на фондовия пазар. Прави го като поддържа свръхниски лихвени проценти и продължава да увеличава баланса си със 120 милиарда щатски долара на месец, когато цените на акциите са почти рекордни за всички времена. По този начин ФЕД рискува допълнително да прегрее пазара.

"Регулаторът само увеличава шансовете за трудно икономическо възстановяване и в крайна сметка ще бъде принуден да затегне паричната политика, за да постигне целта за инфлацията", коментира Дезмънд Лахман, който е анализатор от Американския корпоративен институт.

Инфлацията в САЩ скача с най-висок процент от 2008 г. насам

Инфлацията в САЩ скача с най-висок процент от 2008 г. насам

Потребителските цени през май са нараснали с 5% на годишна база

Слабите ще страдат

Всичко това обаче ще създаде проблеми не само за американците, а за целия свят, предупреждават анализатори от Deutsche Bank.

"Пренебрегването на инфлацията в Съединените щати поставя световната икономика на тиктакаща бомба със закъснител. Последиците могат да бъдат опустошителни, особено за най-уязвимите сегменти на обществото", обяснява главният икономист на банката Дейвид Фолкертс-Ландау.

В Германия се смята, че инфлацията ще продължи и ще доведе до криза през следващите години, вероятно през 2023 г. Според експерти, развиващите се страни ще бъдат първите, които ще пострадат. Обезценяването на парите във водещи икономики засилва очакванията на инвеститорите за повишаване на лихвения процент. Това от своя страна увеличава доходността на държавните облигации, в резултат на което заемите ще струват все повече и повече.