Към края на май одобрените за мораториум кредити в банковата система в България са възлизали на малко над 6 млрд. лв., което е приблизително 10% от общия размер на кредитите в България, показват данните на БНБ. От тях е видно, че делът на одобрените за разсрочване заеми е почти 80% или малко над 80 хил. от тях.

Около една трета от броя одобрени за мораториум кредити са се възползвали от мярката още в рамките на първите десет дни след въвеждането ѝ на 10 април, коментира тогава председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов. Мярката, която позволяваше отлагане на плащанията за срок от между 3 и 6 месеца, е в сила до днеес.

Петър Андронов: 25 000 кредита са под мораториум само в рамките на 10 дни

Петър Андронов: 25 000 кредита са под мораториум само в рамките на 10 дни

Това е "съществена" част от потребителските и ипотечните кредити, смята банкерът

Мораториумът върху плащанията обаче не означава, че получените като заеми суми се опрощават, а че просто длъжниците няма да обслужват задълженията си за срока на отсрочката. Заради промените в договора за кредит обаче, клиентите на финансовите институции, които се оказаха предимно частни лица, а не корпорации, в крайна сметка ще трябва да връщат по-големи суми от заетото.

Според "Моите пари", повечето кандидатстващи за мораториум върху кредита си са искали отсрочка от половин година, колкото е и максималното допустимо според схемата за отлагане на плащанията.

Заради голямото количество желаещи да отложат плащането на кредитите си, системите на финансовите институции първоначално се задръстиха от кандидатури, чиито общ брой е надхвърлил 100 хил. към края на май. От вестник "Сега" припомнят също, че отделните банки са отпускали мораториум при различни изисквания, като в някои случаи е било разрешавано на потребителите да се възползват от мярката само ако докажат, че са в неплатен отпуск, безработни или че доходите им са спаднали с 30%.