Следващата версия на мобилната операционна система на Google - Android, най-накрая получи официално своето име. Android O, обявена през март, ще носи името Oreo - на бисквитите популярни в България и цял свят.

Така технологичният гигант спазва традицията да дава имена на сладки за своята операционна система. Това не е и първият път, в който се използва името на популярен бранд. През 2013 г. компанията сключи споразумение с Kit Kat.

Пред CNN Money Google потвърди, че и в чест на пускането на следващата версия на най-популярната мобилна операционна система ще бъде пуснати лимитиран брой бисквити Oreo.

Все още не е ясно кога ще бъде официалната дата, на която Android Oreo ще бъде достъпен за широката публика. Обновлението първи ще получат собствениците на телефони от сериите Pixel и Nexus. За останалите то може да се забави.

Android е и печално известна с това, че обновленията стигат твърде бавно до потребителите - ако въобще стигнат. Така към момента 85% от активните устройства с операционната система не са на последната версия, публикувана преди цяла година. Google вече обеща, че работи в посока да промени това.

Както Money.bg писа, новата версия на операционната система ще се фокусира върху подобряване на цялостната ефективност и основни функции, включително живота на батерията и по-добра сигурност.