В света на игрите вече почти 3 десетилетия една платформа е законодател, когато става дума за забавление пред най-големия домашен екран - PlayStation на Sony. Сега компанията готви ново устройство, което ще направи PS гейминг изживяването по-"преносимо". Запознайте се с Project Q - все още няма финално име. Още с първото си представяне той раздели геймърите и специализираната преса.

Контекст: Джобните (макар и предназначени за доста дълбок джоб - буквално и преносно) конзоли не са неизвестна територия за Sony. В края на 2004 г. на пазара дебютира PlayStation Portable - устройство, което предлагаше графика на равнището на PlayStation 2. За 10 години на пазара, от PSP бяха продадени около 80 млн. бройки - добро представяне, макар и несравнимо с това на конкурента Nintendo DS (160 млн. продадени устройства).

PlayStation 5: Sony показа конзолата си от следващо поколение

PlayStation 5: Sony показа конзолата си от следващо поколение

Конзолите се оказаха устойчиви на икономически сътресения. Но как ще повлияе коронакризата на пазара?

През 2011 г. Sony пуснаха на пазара PlayStation Vita, като преносимата конзола надграждаше във всяко отношение PSP, но се представи много по-зле на пазара поради една основна причина - навлизането на смартфоните.

Междувременно, Nintendo пуснаха хибрида между домашно и преносимо устройство Switch, който се превърна в глобален хит, въпреки относително скромния си хардуер.

Детайли: По време на официалното представяне на нови PlayStation продукти на Project Q бяха отделени буквално няколко секунди. От тях човек остава с впечатлението за устройство, много подобно именно на Switch - основен таблет, към който се прикрепя джойстик от две части.

Всъщност, обаче, става дума за нещо съвсем различно. Целта на Project Q е да "прожектира" игрите от вашия PlayStation 5, докато сте в една WLAN мрежа с конзолата. Иначе казано - лежите си на спалнята и вкарвате гол след гол във Fifa, докато друг член на семейството гледа филм на големия телевизор в хола, под който стои вашият PS5.

Снимка 619616

Източник: Sony

От Sony посочват, че Project Q има ярък 8-инчов екран с поддръжка на 60 кадъра в секунда при 1080p резолюция, а бутоните и останалите характеристики отговарят на безжичния DualSense контролер.

PlayStation пуска мобилни игри за iOS и Android

PlayStation пуска мобилни игри за iOS и Android

Ето кога ще се появят те на пазара

От друга страна: Необходимостта да притежавате PlayStation 5 и той да е вързан за същата безжична мрежа сериозно ограничава ситуациите, в които Project Q може да бъде полезен.

Някои от специализираните издания коментират, че с навлизането на гейм стрийминга (услуга, при която играта се "играе" на отдалечен мощен сървър, а локалното устройство е само терминал, от който се подават команди и който показва вече изчислената в "облака" графика) Sony са пропуснали възможността да предложат на пазара алтернатива на притежаването на скъп хардуер и игри чрез по-евтино устройство, обвързано с месечна такса.

Игрите на PlayStation стават достъпни и за персонални компютри

Игрите на PlayStation стават достъпни и за персонални компютри

От Sony потвърдиха, че работят върху такава опция

Освен това, реално не ви трябва Project Q, за да играете в рамките на дома си PS5 игри - достатъчни са ви актуален смартфон, компютър или Steam Deck.

Какво следва: От Sony посочват, че "през следващите месеци" ще кажат повече за Project Q. Тогава ще разберем името, финалните характеристики, цената и кога ще излезе на пазара.

Още нещо: Наблюдателни и паметливи онлайн потребители напомнят, че концепцията на новото устройство на Sony е стара - преди 10 години Wii U на Nintendo се предлагаше с големия контролер с екран Wii U GamePad, на който също можеше директно да се играе.