Броят на наетите в аутсорсинг сектора у нас през 2022 вероятно ще е по-нисък, в сравнение с миналата година. Това е така защото през 2021-а имаше невероятно голям растеж. Увеличението на служителите в индустрията е малко над 3000-4000 души на година. През 2022-а ще се върнем в порядъка от 4 000-5 000 души. Това заяви Илия Кръстев, член на УС на Българската аутсорсинг асоциация в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Част от растежа през 2021-а се дължеше на това, че повечето компании бяха в режим на дистанционна работа и можеха да си позволят да наемат хора навсякъде, ето защо видяхме растеж от 10 000 души. Моделът продължава най-вече при компаниите в София. Този модел явно работи", заяви той.

Какви служители се търсят

По думите на специалиста има търсене на софтуерен инженери, от друга страна се търсят хора с езици за финансови, HR дейности и други. Те осъществяват доста широк кръг от дейности, със знания и умения в много сектори, които могат да работят от всяка точка.

Локации в България

Пловдив е най-добре развитата локация след София. Следват Варна и Бургас. Опитваме се да добавяме и нови локации като В. Търново, Стара Загора, Благоевград, Русе, заяви Кръстев.

"Така нареченото remote наемане на хора ще продължи и няма да се съобразява с локацията. Ще се търсят таланти, там, където ги има. 2022 година ще завърши с двуцифрен ръст. 22% е средното увеличение на заплатите през 2021, в сравнение с 2020. През тази година може би ще е 15%", прогнозира експертът.

2023 ще е предизвикателна, според Кръстев. Големите технологични компании замразяват наематено. Голяма част от компаниите задържат инвестициите в развойна дейност и гледат да автоматизират повече процеси.

"У нас политическата нестабилност през последните месеци води до това, че има доста високо ниво на сигурност по отношение на данъчната система, вдигането на максималния осигурителен праг и популизма, в който се впускат политическите сили. Всичко това създава впечатление, че държавата се движи без посока, това създава несигурност каква ще е данъчната политика след време", заяви Кръстев.

"Ние сме една от държавите без политика за насърчаване на развойната дейност - няма данъчни облекчения за това, каквито има в други държави, има специални програми и облекчаване на наемане на хора от трети държави, когато става въпрос за висококвалифицирани хора. Всички наши съседи правят това по различен начин, докато ние още се занимаваме с темата със сините карти", коментира още той.