Когато започне криза често наблюдаваме преразглеждане на прогнозите и обикновено всяка следваща е по-лоша от предходната. Институтът по икономики към УНСС прогнозира средногодишната инфлация да е двуцифрена и това ще бъде така. Прогнозата беше предупредителна за това, което ще се случи. Трудно обаче може да се каже в момента какъв е таванът на инфлацията. Това заяви бившият финансов министър Петър Чобанов в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

Според него инфлацията ще расте дотогава, докогато основния вътрешен фактор, който е платежоспособното търсене, започне да намалява. Когато това се случи инфлацията ще се забави.

"И без война щяхме да имаме ръст на инфлация. Ние вървяхме към двуцифрена инфлация. Имаме всички външни фактори, свързани с печатането на пари и липсата на реакция от ЕЦБ", заяви Чобанов.

"Кризата с коронавируса и проблемите с веригата за доставки и предлагането са други фактори, които продължават да се влошават. Ръстът на цените на суровини, материали и метали са друг фактор за инфлацията. Те скочиха още преди началото на войната и продължават. Данните за цените на производител показват 40% нарастване на цените".

Разумните мерки при висока инфлация

Разумните мерки при висока инфлация

У нас това е най-високата инфлация от 2008 г.

Мерки на правителството

По думите му трябвало да се помисли как да се предотврати пренасяне на оскъпяването в крайната цена, да не се допусне инфлацията да влияе в производствените цени, както и да се разбере къде има проблем с доставките. Когато цената е влязла в производствената инфлация, много трудно може да се реагира.

"Имаме примери как повишаването на заплатите в публични сектор води и повишаване в частния, но и невъзможност да се плащат заплати. Трябва да се внимава в тази посока от една страна да не предизвикаме инфлация", заяви той.

ДДС от вътрешни продажни расте на годишна база с 1,1% е доказателство, че започва да спада платежоспособното търсене. "Когато започне да страна платежоспособното търсене, тогава е застрашен целия БВП. Може да се стигне до спад  в икономиката тази година и това е реална опасност".

По думите на Чобанов страдат и инвестициите.

"Към момента реалния риск е да изпаднем в ситуация на рецесия, при все още висока инфлация", коментира той.

Плащането на газта

Решението на правителството ще оскъпи газа значително - много повече от 20%, защото колко повече спада предлагането и колкото повече страни се откажат от руския газ, толкова повече цената ще стане висока. Може да се стигне до фалити, увеличение на безработицата и много по-тежка икономическа ситуация. Трябва да се внимава с такива решения, да се види какъв е координиращият отговор и тогава да се прецезира и поведение, и говорене да се вземе решение, така, че да не страда българският бизнес.