Интересна прогноза направи Microsoft за това, които ще бъдат най-търсените специалисти след десет години. Изследване, проведено съвместно с The Future Laboratory, посочва 10 най-перспективни професии в близко бъдеще – към 2025 година. 

Повечето от най-търсените професии ще бъдат са свързани с науката и биотехнологиите. След десет години популярни ще станат, например, специалности като археолог на космически боклуци, дизайнер на виртуална реалност и адвокат по етични технологии. 

Още по-екзотично звучат професии от рода на биохакер фрийлансър, специалисти по човешка памет и мозък, цифров коментатор на културата или пък дизайнер на части от човешкото тяло.

Сред по-стандартните професии са иноватори в батериите, специалисти по IoT (интернет на нещата), както и стратези по възстановяване на дивата природа. 

Много от споменатите професии все още не съществуват, но авторите на анализа на Microsoft съветват младите хора внимателно да разгледат публикувания списък, ако искат да си подсигурят бъдещето, коментира TechNews.bg.