Всички изказваме глупости от време на време и след това съжаляваме. За щастие през повечето време никой не записва думите ни, освен ако не ги публикуваме сами в социалните мрежи. За разлика от думите на известни личности, които веднага стават достояние на медиите.

Авторитетни учени, инженери политици и предприемачи по различно време се опитваха да предскажат развитието на научно-техническия прогрес. И често се оказваха толкова далеч от истината, че сега думите им изглеждат смешни.

"Невъзможно е да се създават летателни машини, по-тежки от въздуха", убеден е лорд Келвин.

Има още много примери за неща, които някога са изглеждали невъзможни.

Разбира се, има много точни прогнози, както и примери за това, когато се възлагат твърде много надежди на бързия научен напредък: да речем, че мнозина очакваха, че до края на 20-ти век вече да завладеем цялата галактика. Хубаво е да мислим, че нашата цивилизация се развива достатъчно бързо. Но днес ще разгледаме само един вид гафове, подбрани от Тechinsider.

Снимка 268491

Източник: GettyImages

Бъдеще без самолети

"Невъзможно е да се създават летящи машини, по-тежки от въздуха. каза лорд Келвин през 1895 година.

Уилям Томсън, известен още като лорд Келвин, също е известен с цитати като "Радиото няма бъдеще" и "Рентгеновите лъчи са шарлатанство". Като цяло той беше изключителен физик и механик, президент на Лондонското кралско общество, но явно не успя да предвиди бъдещето.

Снимка 521018

Източник: iStock

Електрическото осветление е скъпа и безполезна играчка.

"Когато Световното изложение приключи, всички ще забравят за електрическото осветление и никога няма да си спомнят." - Еразъм Уилсън, професор в Оксфордския университет, 1878 г. Очевидно професорът не е бил впечатлен от новата технология. Напразно.

Снимка 537495

Източник: БГНЕС

През 1900-те колите са били "перфектни"

"Тъй като автомобилите са почти достигнали предела на своето развитие, не се предвиждат радикални подобрения в бъдеще." - пише Scientific American, издание от 1909 г.

Излишно е да казваме колко е погрешно мнението на най-старото от американските научни списания?

Снимка 515699

Източник: iStock

Авиацията е безполезна във война

"Самолетите са смешни играчки, но те ще бъдат безполезни във война" - Фердинанд Фош, френски военачалник, 1911 година.

По време на Първата световна война, командвайки съюзническите сили, Фош, колкото и да е странно, не се свени да използва авиацията. Той е най-известен с друг военен цитат: "Центърът ми се предава, десният ми фланг се оттегля. Положението е отлично, атакувам!"

Снимка 400853

Източник: Flickr

В киното няма да има говорещи актьори, защото никой не се нуждае от това.

"Кой, по дяволите, иска да чуе актьорите да говорят?" - Хари Уорнър, съосновател на Warner Brothers, 1926 година.

Хари каза тази фраза, когато по-малкият му брат Сам Уорнър предложи да се използва синхронизирана реч във филми. Въпреки скептицизма на Хари, Warner Brothers пуснаха първия филм със синхронизирани озвучителни реплики - The Jazz Singer, още на следващата година, революционизирайки киното.

Снимка 292428

Безжична музика и филми? Глупости!

"Музикална кутия без кабели няма да донесе и най-малък доход. Кой иска да плати, за да получи съобщение, изпратено до никъде?" - отговор на искане за финансиране от Дейвид Сарноф, един от основателите на радиоразпръскването в Съединените щати, 1920 година.

По онова време малцина са предвиждали бурния успех на радиото и телевизията в близкото бъдеще. Което Сарноф със сигурност видя, когато основа RCA и NBC.

Снимка 476589

Източник: iStock

Домашните компютри са лукс

"Няма причина да мислим, че някой ще има нужда от домашен компютър." - твърди през 1977 г. Кен Олсън, основател на Digital Equipment Corporation.

Струва си да се отбележи все пак, че думите на основателя на една от най-големите компютърни фирми на своето време бяха извадени от контекста. Ставаше дума за "суперкомпютър", който ще готви храна за хората, ще контролира светлината и температурата. Олсен все още има шанс да сгреши.

Снимка 470198

Източник: iStock

Глобалното охлаждане е неизбежно

"Глобалният климат се променя бързо. Учените са убедени, че рано или късно ще се сблъскаме с неизбежно глобално охлаждане. - статия в Ню Йорк Таймс, 21 май 1975 година.

Като цяло, разбира се, тази прогноза е вярна - един ден ще настъпи нов ледников период. Но през 70-те години хората бяха сигурни, че това трябва да се очаква много скоро. Може би след няколко десетилетия и "глобалното затопляне" ще звучи също толкова нелепо.

Снимка 268943

Източник: oneweb.world

Сателитите не могат да осигурят телефонна комуникация

"Няма ни най-малък шанс комуникационните спътници на САЩ някога да бъдат използвани за нуждите на телефонията, телеграфията, радиото или телевизията. — Тунис Крейвън, представител на Федералната комисия по комуникациите, 1961 година.

Първият търговски спътник е изведен в орбита още през 1965 г., последван от хиляди други.