Здравеопазването е една от сферите, в които изкуственият интелект намира най-голямо приложение и най-бързо може да донесе ползи за цялото човечество. Или да го унищожи със скорост и ефективност, невиждани до момента в природата.

Медицинският AI прави смели стъпки напред, но контролните механизми трябва да го догонят.

Добрият пример: Учени от Канада и САЩ използваха изкуствен интелект, за да се справят с неподатлива на антибиотично лечение инфекция, съобщава Би Би Си. Това е важно, защото склонността на пациентите да прибягват до "тежката артилерия" даже и при леко неразположение води до появата на т.нар супербактерии, които не могат да бъдат спрени с традиционните терапии и така убиват милиони хора всяка година.

Заплаха за националната сигурност? САЩ искат да регулират изкуствения интелект

Заплаха за националната сигурност? САЩ искат да регулират изкуствения интелект

Бързата инвазия на технологиите притесни администрацията на Джо Байдън

Експерименталният антибиотик абауцин е създаден чрез специално трениран AI модел. Към него са подадени резултатите от взаимодействието на хиляди лекарства с бактерията Acinetobacter baumannii и след това на алгоритмите е дадена задача да направи симулация с 6680 съединения с неизвестна към дадения момент ефективност.

Час и половина по-късно изкуственият интелект връща 240 възможни формули, от които след лабораторни тестове 9 се оказват потенциални антибиотици, а един е с особено висока ефективност и става абауцин. Той вече е тестван в лабораторни условия върху мишки.

Румъния създава научно-етичен съвет за контрол на изкуствения интелект

Румъния ще опита да развива, но и контролира изкуствения интелект - ето как

В полза на обществото?

Според д-р Джонатан Стоукс от университета "Макмастър" първите AI антибиотици ще се предписват след 2030 г. - трябва да мине пълният цикъл на клинични изпитвания, който се прилага и при всички останали лекарства.

Не толкова добрият пример: През 2022 г. група учени създадоха чрез AI формули за 40 000 нови химически оръжия. За целта те използваха модели на изкуствен интелект, предназначени да предвиждат и намаляват токсичността - просто ги препрограмираха да правят обратното, напомня Axios.

Какво представлява Законът на ЕС за изкуствения интелект и от какво ще ни пази

Какво представлява Законът на ЕС за изкуствения интелект и от какво ще ни пази

Опасни ли са новите технологии?

На този фон, около 350 компании в 40 държави се занимават със синтетична биология. Изкуствено създадените организми могат да имат по-висока толерантност към високи температури, соленост и алкални условия и така да изменят цели екосистеми. Освен това, могат да дадат началото на пандемии, с които светът не е готов да се пребори. Достатъчен е само един лабораторен инцидент.

AI прави по-бърза и евтина развойната дейност, която преди изискваше много учени, топ техника и сериозни суми. Това означава, че е твърде вероятно и терористичните организации да разглеждат потенциала на изкуствения интелект за своите цели.

Още нещо: Когато не създава супербактерии или антибиотици за тях, медицинският AI се използва за диагностициране на различни състояния. Когато работи.

Световната здравна организация предупреждава, че използването на големи езикови модели в здравеопазването носи рискове от заложени във входните данни предразсъдъци, дезинформация и рискове за поверителността на данните.

Изкуственият интелект на Microsoft бърка данни, години и факти

Ще се спука ли AI балонът: Новият чат бот на Microsoft прави фрапантни грешки

Софтуерният инженер Дмитри Бреретон откри сериозни недостатъци още в демонстрацията на AI търсачката на Bing

Учените от "Аризона Стейт Юнивърсити" Висар Бериша и Джули Лис предупреждават също така, че клиничните AI модели имат "слепи петна" и представянето им понякога се влошава с добавянето на още данни. Причината - твърде често всъщност допълнителната информация е достъпна за разработчиците и те, нарочно или не, съобразяват алгоритмите си с нея.

Освен това, както ще ви потвърди всеки, използвал някога ChatGPT, когато AI не знае нещо, той просто си измисля отговор. Това в клинични условия може да е смъртна присъда за пациента.

Какво следва: Държавните структури и международните организации вече работят по правила за използването на AI в медицината и изследователската дейност. Имат доста за наваксване - американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) все още насочва структурите в здравеопазването към свой наръчник от 1999 г., който касае биотероризма и определено няма нищо общо с AI.

По отношение на използването на изкуствен интелект в клинична среда, новите перспективни платформи работят с по-малки обеми от данни - например 35-те милионна рецензирани изследвания в PubMed вместо неструктурираната и не винаги прецизна информация от интернет.