Ако нещо го няма на снимката, дали въобще го е имало? Този философски (и политически, както Николай Ежов би добавил) въпрос скоро ще дойде до главите и на всички потребители на Windows 10 и 11, защото вграденото приложение за разглеждане на изображения предстои да получи възможност за премахване на обекти от кадъра и замяната им с генерирано от AI съдържание.

Програмата Photos и до момента имаше т.нар Spot Fix функционалност, но тя беше стандартна - за премахване например на петна или други локални несъвършенства. Новото генеративно изтриване обещава да има по-реалистичен резултат при премахване на големи обекти от снимката.

Международните хакери, които използват изкуствен интелект от Microsoft

Международните хакери, които използват изкуствен интелект от Microsoft

Технологичният гигант наложи забрана на подкрепяни от държави хакерски групи да използват продуктите й за AI

Могат да се рисуват по няколко "маски" с обекти, които трябва да се премахнат.

Амбицията е така автоматично да се постигат резултати, за които иначе са нужни професионален софтуер, ретушорски умения и много време.

За момента новата функционалност е достъпна в тестовите канали за Insider потребители, но се очаква скоро да стане достъпна и за останалите ползватели.

Google и Samsung вече вградиха AI редакция на снимките в смартфоните си, като те даже позволяват разместване на обектите в кадъра.