Следващото поколение мобилни мрежи вече се тества не само на Земята, но и в космически условия. Най-големият китайски телеком - China Mobile, обяви изстрелването на нов експериментален сателит с 6G технологии.

Целта е да се изпита интегрирана космическа и наземна комуникация, като в разработката са участвали и учени от академията на науките на комунистическата страна.

Състезание за 6G: Китай иска да ускори развитието на технологията

Състезание за 6G: Китай иска да ускори развитието на технологията

Китайското правителство ще ускори работата както по 5G, така и по 6G

Системата е базирана на софтуер и хардуер местно производство, като тя позволява гъвкаво използване на базовите мрежови функции. Сателитът лети на 500 км от нашата планета, като според телекома това води до намалено времезакъснение и по-висока скорост на пренос на данните в сравнение с изкуствените спътници на по-далечна орбита, пише China Daily.

В Космоса е изведен и още един сателит, който обаче използва 5G технология.

Китай работи за това 6G мрежите да влязат в масова експлоатация около 2030 г., като за целта трябва да има окончателни стандарти през 2025 г.

Станаха ясни някои от предварителните спецификации на 6G

Станаха ясни някои от предварителните спецификации на 6G

Все още сме далеч от цялостен стандарт за мобилните мрежи от следващо поколение

"Всички ще запитат дали е нужна още по-висока скорост след 5G, но всъщност 6G технологията е свързана повече с управление на обществото и мрежите и по-високата им "интелигентност". В момента 5G базовата станция само получава и изпраща комуникационни сигнали. В ерата на 6G базовите станции ще поддържат не само комуникация, но и ще могат да засичат с радиовълни околната среда с формите и движението на обектите. Това не само ще подобри представянето им, но и ще разшири възможните приложения", заяви пред CGTN в края на миналата година Ванг Жикин, зам.-ръководител на Китайската академия за информационни и комуникационни технологии.