Безжичната комуникация изцяло промени начина ни на живот, затова няма изненада, че 5G е завладяло вниманието на всички. В някои градове, а скоро и на повече места в света, 5G мрежата незабелязано ще влезе в ежедневието ни. Ще ни донесе 3D снимки и нови приложения, за които дори и не сме си мечтали, пише CNN.

Докато доставчиците на мобилни телефони, услуги и оборудване работят здраво, за да построят 5G мрежа, изследователи по целия свят вече насочват мислите си към следващото поколение - 6G.

Какво е 6G?

Никой все още не е наясно за това какво точно ще представлява новото поколение мрежа. Работата в Нюйоркския университет показва, че до 2035 г. 6G ще въведе способността да изпраща безжични сигнали с много по-голяма честота. "Безжично познание" е другото име, дадено на 6G от изследователи. Роботи с дистанционно управление и приложения за изкуствен интелект с човешки капацитет ще могат да бъдат активирани в телефони, поддържащи 6G мрежи.

С електромагнитни честоти над 95 гигахерца, бъдещите телефони ще могат да използват широкочестотни ленти, което ще позволи отлично покритие и ще даде възможност за използване нови приложения. Тези честоти са с 20 пъти по-големи от сегашните честоти на 4G мрежата и около три-четири пъти по-големи от новите 5G.

Какво да очакваме?

Честотите, които ще използват 6G мрежите, ще позволят на бъдещите мобилни телефони да имат значително по-големи възможности. Например, един телефон на бъдещето ще бъде способен да тества въздуха наоколо за алергени или токсични химикали и да определи дали храната ви е безопасна за консумация. Ще ви помага да виждате в тъмното чрез нощно виждане и ще има възможност да направи изображенията доста по-ясни. 

Точно както сегашните мобилни телефони замениха обикновените фотоапарати и започват да заменят и портфейлите, така и телефоните на бъдещето, които ще поддържат 6G може да заменят някой ден дори очилата. 

Проучванията показват също, че 6G телефоните може да има опцията да "виждат" зад стените и ще чертаят карти на заобикалящата ви среда. Това ще бъде полезно, ако искате да знаете дали някой не се намира в стаята до вас. 

И ако това не е достатъчно, телефоните на бъдещето ще могат да установяват местоположение много прецизно, което ще ни позволи да знаем къде се намираме, с точност до сантиметър. Това би било важно за самоуправляващите се автомобили например. Наред с тези характеристики ще има и апликации за добавена реалност, които все още не можем дори да си представим. 

Докато много от тези идеи са по-скоро на етап проучване в университетски лаборатории и в няколко компании дават обещания, че ще имат реализация около 2030 г. 

Водещите страни в създаването на подобна технология ще "нагреят" международния пазар и това ще им даде голямо предимство. Държави като Китай, Япония и Корея са направили изследванията на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) национален приоритет. Предвид значението на 5G и факта, че Съединените щати губят своето предимство в надпреварата за глобални стандарти, може би сега е времето САЩ подкрепи научни изследвания на безжичните комуникации и ИКТ и да ги направи национален приоритет.