Китайската Аерокосмическа научна и технологична корпорация работи върху създаването на свръхзвукови влакове от ново поколение, които ще могат да пътуват със скорост до 4000 км/ч.

Това е 10 пъти по-бързо от сегашните най-бързи влакове стрели (които също се движат в Китай), 4 пъти по-бързо от гражданските полети и 2 пъти по-бързо от скоростта на звука (1225 км/ч).

Учените на китайската компания се стремят да развият супер бързите влакове на бъдещето, които биха могли да "летят на земята", съобщи заместник генералния мениджър Ли Шъкуан.

"Корпорацията е изградила богат опит и натрупано технологично ноу-хау чрез големи проекти и разполага с възможности за симулация, моделиране и експериментиране на мащабни проекти, както и способности за проектиране на свръхзвукови самолети, всяко от които положи основите на проекта за супер бърз влак", описва плановете на компанията сайтът The Paper.

Свързаната с китайското министерство на отбраната корпорация вече участва в разработването на сателити, обикновени и балистични ракети. Сега плановете й са да създаде футуристична технология в услуга на обикновените граждани.

Китай вече разполага с най-голямата мрежа от високоскоростни влакове в света и очевидно иска да продължи да надминава конкуренцията. Ръководители на технологичната корпорация заявиха, че ще работят с повече от 20 китайски и международни изследователски институти, в стремежа си да създадат заплануваните "летящи" влакове, които да се движат с колосалните 4000 км/ч.

Въпреки че "летящият влак" може да се окаже невъзможно да се превърне в реалност, китайските учени също обявиха планове за междуградски влак, който може да се движи с повече от 965 км/ч. Идеята му очевидно е да се конкурира със супербързата железница hyperloop на американския технологичен предприемач Илон Мъск, чиято скорост може да достигне 1200 км/ч.

Все още не е ясно кога hyperloop ще е готов и ще бъде пуснат в експлоатация, но по-рано тази седмица Мъск сподели кадри от тестовата писта, където машината достига 320 км/ч само за няколко секунди.