Toyota Motor Corp. подготвя електрически мотори, които ще включват до 50 процента по-малко редкоземни елементи. Изявлението на компанията идва в момента, в който растат притесненията относно предлагането на нужните материали заради внезапния бум на интереса към електромобилите.

Най-големият автомобилен производител в Азия е разработила магнит за моторите, който ще намали наполовина нуждата от редкоземните елементи, наречени неодими и напълно премахване нуждата от използване на други, наречени тербий и диспросий.

Вместо тях компанията ще използва лантан и церий, които струват 20 пъти по-малко от неодима.

Toyota смята, че търсенето на неодим ще надмине предлагането от 2025 година. Дотогава компанията смята да предлага електрическа версия на всеки един автомобил от своята гама. А до 2030 година планира да продава 5,5 милиона електрифицирани автомобила, включително един милион от тях изцяло с батерии - или около половината от общите ѝ продажби.

Редкоземните елементи, заедно с метали като литий и кобалт, се търсят все повече заради растящия пазар на електрически автомобили, задвижван и заради повишаващата се строгост на рестрикциите за вредните емисии.

Китай, най-големият автомобилен пазар в света, доставя над 80% от редкоземните елементи. Волатилността на пазара бе видяна най-ясно в края на миналата година, когато акцията срещу незаконни мини накара цените на неодима да подскочат с над 30% само за месец.