Обединените арабски емирства имат навик да поставят световни рекорди. Страната е благословена с находища на петрол и много открита площ и се възползва по-най-добрия начин от тези природни предимства. В ОАЕ се намират най-високата сграда в света, най-големият мол, най-големият обезсолен водоем и най-голямата слънчева електроцентрала.

Азиатската държава e на път да добави и още един рекорд - за най-голямата виртуална соларна батерия, съобщава Quartz.

Департаменът по енргетика в Абу Даби пусна в действие фотоволтаична система от натрий-серни батерии с мощност от 108 MW /648 MWh. Капацитетът на такава батерия е 5 пъти по-голям от този на литиево-йонната батерия на Tesla, инсталирана в базата Hornsdale Australia през 2017 година.

Илън Мъск спечели облога за $25 милиона

Илън Мъск спечели облога за $25 милиона

Най-голямата батерия в света вече е монтирана в южна Австралия

Акумулаторните батериите, зареждани от соларните панели,  са инсталирани на 10 различни места в Абу Даби, но могат да бъдат командвани от разстояние, което създава една цяла виртуална система. Подобно на всички страни, богати на петрол от Близкия изток и Обединените арабски емирства произвеждат електричество от горивата си. Държавата се откроява от останалите обаче с търсенето на възобновяеми енергийни източници.

"Когато след 50 години използваме последния си барел с петрол, ще празнуваме важността на настоящия момент", е казал Мохамид бин Зейд, принцът на Абу Даби.

Страната възнамерява да вложи $160 милиарда във възобновяема енергия до 2030 година, като целта ѝ е до 2050 г. да генерира 60% от електричеството си без въглеродни ресурси.

Заради изобилието на слънчеви лъчи вече има много фотоволтаични паркове, което прави цените на електроенергията в региона рекордно ниски. Въпреки това, обаче, страната има още доста работа, за да може да има ток и когато слънцето не свети.

Вместо литиево-йонните батерии на Tesla, Обединените арабски емирства избират натриеви батерии на японския производител NGK. Литиево-йонните могат да съхраняват много енергия в малко пространство, което ги прави идеални за електрически автомобили, но изискват климатизация и съответна температура. Натрий-серните батерии обаче могат да работят и при температура от 300 ° C, тъй като са силно изолирани.

Капацитетът на новата "виртуална" система от батерии на Обединените арабски емирства е толкова голям, че в случай на проблем с електричеството, тя може да осигури до шест часа резервно захранване. За по-дълготрайно потребление натриевите батерии са по-икономични от литиево-йонните, според специалист на NGK. Инсталацията им в Обединените арабски емирства задмина предишния фотоволтаичен парк от същите батерии в Япония с мощност 50 MW и енергиен капацитет от 100 MWh.