Институтът за науки и технологии в Южна Корея е разработил нова литиево-йонна батерия, която може да се разтяга, предаде Oilprice. Те са постигнали това чрез разработването на структура, наподобяваща акордеон, която позволява на иначе неразтегаеми вещества да се разтягат.

Новата технология е приложена към литиево-йонни батерии с висок капацитет, които, изглежда, работят и при нея, поне ако се съди по публикуваното изследване в журнала ACS Nano. В него екипът, оглавяван от Джеонг Гон Сон, посочва, че рамката на структурата е насочена навътре чрез силна компресия, което води до разтегателните ѝ свойства.

Нова батерия обещава 5 дни живот на смартфоните

Нова батерия обещава 5 дни живот на смартфоните

С нея електрически автомобил ще може да изминава 1000 км

"Структурно разтегателният електрод се състои изцяло от електродни материали и е сглобен от разтегаем електроден гел и разтегаема опаковка", посочват от Oilprice. "Те блокират навлизането на въздух и влага и спират протичането на електродите."

Представената разтегаема батерия е имала капацитет от 5,05 милиона амперчаса за квадратен сантиметър. Тя е показала 95,7% устойчивост след 100 цикъла на разтягане и свиване в климатизирана среда.

Подобно устройство може да намери различни приложения, например в електронни импланти за хора, където батерията трябва да наподобява динамиките на човешката кожа, която също се свива и разтяга.