Най-популярните социални медии в Китай - WeChat, Weibo и Baidu Tieba са разследвани от властите заради съмнения в нарушаване на законите за киберсигурността.

Според китайските власти множество потребители на платформите разпространяват "насилие, терор, фалшиви слухове, порнография и друго съдържание, което застрашава националната сигурност, обществения ред и безопасност".

Трите социални мрежи са обвинени, че не могат да контролират информацията, споделяна от потребителите им.

Властите ги подозират в нарушаване на законите за киберсигурност и ги разследват за неизпълнение на задълженията им да управляват информацията, публикувана от техните потребители.

Китай отново затяга правилата в онлайн пространството

Weibo, WeChat и Tieba на Baidu са сред най-мощните социални медийни платформи в света, всяка от които привлича стотици милиони потребители в Китай.

Публикациите в китайското интернет пространство лесно могат да бъдат проследени чрез регистрираните телефонни номера и повечето потребители са наясно с темите и позициите, от които да се въздържат.

Но въпреки строгото наблюдение и цензурата, мнозина споделят несъгласието си с начина на управление, което е особено чувствителна тема, предвид предстоящия през тази есен Конгрес на управляващата Китайска комунистическа партия. Затова и властите допълнително засилват контрола върху виртуалното пространство.

Разследването срещу трите платформи почти сигурно ще принуди собствениците на уебсайтове в Китай да правят по-чести и строги проверки на съдържанието.

През миналия месец 60 популярни сайтове, публикуващи клюки и жълти новини за известни личности, бяха закрити заради подкопаване на "основните социалистически ценности". Според новото законодателство, влязло в сила през май, всички онлайн медии трябва да бъдат управлявани от хора, одобрени от Комунистическата партия.

Китайските власти силно цензурират интернет, често блокирайки съдържание или премахвайки публикации по теми, които смятат за чувствителни. Те блокират достъпа и до чуждестранни социални медии и приложения, включително Facebook, Instagram и Twitter.

Търсачките като Google също са блокирани, а достъпът до много чуждестранни медии също е ограничен.

Потребителите, които се опитват да избегнат ограниченията чрез VPN мрежи, също са обект на санкции.