„Майкрософт" ще подкрепи усилията на България за изграждане на електронно правителство и електронно управление, както и идеята за модернизация на държавната администрация и обучение на служителите в нея."

Това заяви Жан-Филип Куртоа, президент на „Майкрософт Интернешънъл" на срещата си с министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев в Брюксел.

„Тъй като в България навлизането на новите стандарти за оперативна съвместимост и обмен на информация съвпада с изграждането на електронното правителство, Вашата страна се очертава да изгради едно от най-модерните е-правителства в Европа. Впечатлен съм от амбициозния и енергичен подход на българското правителство за модернизация на администрацията и за развитие на електронно правителство", допълни още Куртоа.

Срещата се състоя след форума, организиран от „Майкрософт Интернешънъл" - "Ден на иновациите". На него презентации направиха председателят на „Майкрософт Интернешънъл" Бил Гейтс, неговият заместник Жан-Филип Куртоа, премиерът на Финландия Мати Ванханен и министър Николай Василев.

В присъствието на много високопоставени гости министър Василев представи България като модерна страна, привлекателна за иновации.

Преди няколко дни в София министър Василев се срещна с Вахе Торосян, вицепрезидент на „Майкрософт" за Европа, Близкия изток и Африка. На тази среща Торосян предложи през февруари 2007 г. в Брюксел да се проведе Ден на иновациите за България. По-късно това предложение беше прието и от министър-председателя Сергей Станишев, като остава да се уточни датата на форума.