Сделки по сливане и поглъщане (M&A) на стойност над 120 милиарда долара са сключени в областта на софтуера през миналата година, сочи анализ на инвестиционната банка Berkery Noyes, пише TechNews.bg.

Като цяло, броят на M&A сделките между софтуерни компании е нараснал с 14% до 1840, а общата им стойност се е увеличила от $88,32 млрд. до $120,18 млрд. Четири от най-големите десет сделки са в сектора на бизнес приложенията, където се наблюдава и най-висок ръст в броя на сделките - с 20% до 410.

В потребителския софтуер се открояват три големи M&A сделки, които намират място в Топ 10. В две от тях участва Facebook - придобиването на популярния месинджър WhatsApp за $19,65 млрд. и на разработчика на технологии за виртуална реалност Oculus VR за $2 млрд.
Най-активен играч на M&A пазара обаче е компанията за ИТ инфраструктурни решения EMC. През миналата година американският гигант придоби шест софтуерни фирми - Continuent, Cloudscaling, Maginatics, Spanning Cloud Apps, CloudVolumes и TwinStrata.

Големи сделки в инфраструктурния софтуер реализира и Google. Компанията на Лари Пейдж и Сергей Брин придоби през миналата година облачните проекти Firebase и StackDriver, както и услугата за тестване на софтуерни приложения Appurify.