Институционалните инвеститори, които имат под управление повече от 100 милиона щатски долара, са длъжни да отчитат своите позиции пред Американската комисия по ценни книжа и борси на тримесечна база чрез формуляр 13-F. В резултат на това инвеститорите на дребно имат възможност да погледнат "в кухнята" на някои от най-големите и успешни хеджфонд мениджъри на пари в света.

Изпълнителният директор на Berkshire Hathaway (тикер: BRK.A, BRK.B) Уорън Бъфет може да е най-популярният и успешен инвеститор в историята, а Berkshire 13-F е най-очакваното подаване на Wall Street всяко тримесечие. Ето осем акции, които Уорън Бъфет току що е купил, съгласно заявлението.

AbbVie (ABBV)

AbbVie е една от няколкото чисто нови позиции в областта на здравеопазването, които Бъфет зае през третото тримесечие и благодарение на която залага на благоприятна здравна среда при новоизбрания президент Джо Байдън.

AbbVie е фармацевтична компания и собственик на водещи лекарства Humira и Imbruvica. AbbVie провежда събитие "Ден на инвеститорите" през декември, което може да даде известна яснота относно ключовите двигатели на растежа по отношение на медикаментите Skyrizi и Rinvoq.

Трябва също да се отбележи, че AbbVie е класическа акция ориентирана към стойност, каквито Бъфет предпочита, предвид на съотношението й цена-бъдеща печалба от 8.1. Тя също така изплаща доста щедър дивидент в размер на 5.1%. Новата инвестиция на Бъфет в компанията е в размер на 2.1 милиарда долара.

Merck & Co. (MRK)

Придържайки се към темата за здравеопазването, Бъфет зае нова позиция в световния фармацевтичен гигант Merck. Лекарството за рак на Merck - Keytruda е одобрено за повече от 20 индикации и ще остане в патент до 2028 г.

Освен това Keytruda може да види и други разновидности, одобрени в бъдеще, като рак на гърдата и дебелото черво. Merck също така плаща около 3% дивидент, който се подкрепя от стабилен паричен поток от диверсифицирано продуктово портфолио. Нито една от ключовите марки на Merck няма да загуби ексклузивност поне до 2022 г. Новият дял на Бъфет в Merck е на стойност около 1.8 млрд. долара.

Bristol-Myers Squibb Co. (BMY)

Bristol-Myers Squibb е глобална фармацевтична компания, която има дългогодишен опит в успешните придобивания и партньорства. Най-скорошната сделка на компанията беше придобиването на Celgene за 74 милиарда долара. Celgene има впечатляващо портфолио от лекарства за рак, които обикновено се отличават със голямо ценова сила, въпреки продължаващия политически натиск за реформа в ценообразуването на лекарствата.

Bristol-Myers има шест нови лекарства в късен етап на развитие, които могат да помогнат да компенсират намаляващите продажби на Revlimid, започвайки от 2022 г. През третото тримесечие брутният марж на Bristol-Myers се е увеличил с 6.1% до 76.3%.

Делът на Бъфет в акциите на Bristol-Myers е на стойност около 1.8 милиарда долара.

Snowflake (SNOW)

Berkshire потвърди своя дял от 2=2% собственост в компанията за облачни данни Snowflake преди първокласното публично предлагане през септември. Покупката на Snowflake беше изненада за много последователи на Бъфет, като се има предвид, че той исторически се е отказвал както от технологичните акции, така и от IPO-та.

В действителност експертите казват, че вероятно портфейлните мениджъри на Berkshire Тод Комбс и Тед Уешлър са били отговорни за покупката на Snowflake, а не самият Бъфет. Berkshire притежава 6.1 милиона акции на Snowflake на стойност около 1.6 милиарда долара.

T-Mobile САЩ (TMUS)

След сливането си със Sprint, T-Mobile казва, че сега е номер 2 по клиенти сред безжичните оператори в САЩ, зад Verizon Communications (VZ) и малко преди AT&T (T). T-Mobile не плаща голям дивидент като другите телекомуникационни компании. Verizon и AT&T обаче отчетоха отрицателен ръст на приходите през последното тримесечие.

Приходите на T-Mobile са се увеличили със 74.2%, а нетните приходи са нараснали с 44% на годишна база благодарение на придобиването на Sprint. Анализаторите очакват цикълът на ъпгрейд на 5G мрежа да бъде важен катализатор на пазара през следващите години, а Бъфет е възможно да вижда в T-Mobile най-добрата 5G игра. Новият дял на T-Mobile на Berkshire е на стойност 314 милиона долара.

Pfizer (PFE)

От петте нови позиции в здравеопазването на Buffett, Pfizer е може би най-горещата. Pfizer наскоро съобщи, че кандидатът за ваксината му срещу коронавирус в късен етап е 95% ефективна. Pfizer и партньорът BioNTech наскоро подадоха заявление за спешно одобрение на ваксината в САЩ и потенциално тя може да бъде широко достъпна някъде през 2021 г.

В допълнение към потенциалния кандидат за ваксина, Pfizer има разнообразно портфолио от лекарствени продукти, включително Prevnar, Ibrance и Eliquis. Акциите се търгуват при съотношение цена-бъдеща печалба от 10.6 и плаща 4.2% дивидент. Новият дял на Бъфет е на стойност 133 милиона долара.

Bank of America Corp. (BAC)

Бъфет за първи път инвестира в Bank of America през 2011 г. по време на европейската дългова криза. Той отдавна силно вярва в банките, но през последните тримесечия намалява експозицията си към някои банкови имена. Bank of America е единственото изключение от този тренд.

През третото тримесечие Бъфет купи още 85 милиона акции на Bank of America, с което общият му дял достигна 1,03 милиарда акции, представляващи 11.9% собственост в компанията. Делът на Buffett от 27.7 милиарда долара в Bank of America е вторият по големина холдинг на Berkshire, зад Apple (AAPL).

General Motors Co. (GM)

Въпреки че акциите от сектора на електрическите превозни средства бяха най-силно поскъпналите през 2020 г., Бъфет избра да стои настрана от компаниите с висок растеж като Tesla (TSLA), Nio (NIO) и Workhorse Group (WKHS) и да се придържа към стойността на радара на General Motors.

За разлика от други EV-акции с раздути оценки и масивно изгаряне на пари, General Motors се търгува с прогнозна печалба, кратна на само 7.2, и отчете 4 милиарда долара нетна печалба през третото тримесечие. Berkshire притежава 80 милиона акции от акции на GM на стойност 3.4 милиарда долара.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции на финансовите пазари