Руският национален авиопревозвач "Аерофлот", до края на март 2023 г. ще инсталира на използваните стационарни компютри руско прогромно осигуряване (софтуер), наречено "Мойофис", вместо програмните продукти на Microsoft. Това се казва в писмо, изпратено на 20 февруари 2023 г. до ръководителите на съответните отдели, с което "Ведомости" разполага.

Общият обем към момента на лицензираните софтуерни единици за "Аерофлот" е 2000 броя, се уточнява в писмото. Той ще бъде инсталиран на компютрите на ИТ отдела, медицинския център и други звена, като в него е включен и текстов редактор, електронни таблици и редактор за презентации. Както следва от документа, преходът към руски софтуер се извършва "в изпълнение на стратегията за цифрова трансформация" в групата на "Аерофлот".

Представител на групата "Аерофлот" коментира пред "Ведомости", че въз основа на наличните на пазара софтуерни решения, включени в Единния регистър на програмното осигуряване, е извършено тестване през миналата година, при което "Мойофис", "най-пълно отговаря на изискванията" на авиокомпанията. По думите на източника, Microsoft е спряла поддръжката на офис пакета, така че не са достъпни актуализации и инсталации на нови програмни продукти.

"Аерофлот" разпродава свои имоти в чужбина за милиони евро

"Аерофлот" разпродава свои имоти в чужбина за милиони евро

Кои са "най-апетитните"

"Аерофлот" планира да инсталира "Мойофис" до края на март за половината от компютрите на служителите, а до края на годината - за вдички работните места. Компанията работи активно и върху прехода към вътрешна клиентска операционна система (ОС), добавя представителят на "Аерофлот", без да уточнява името на разработчика. Новата ОС ще бъде внедрена през 2023-2024 година.

В края на януари "Аерофлот" представи актуализирана стратегия за развитие на групата, като обяви и пълен преход на националния авиопревозвач към използването само на местен софтуер до 2030 година.

С колко пътнически самолети разполага Русия

С колко пътнически самолети разполага Русия

Предвижда се доставка и на нови самолети за "Аерофлот"