Една от най-големите инвестиционни компании в Щатите - BlackRock, се отказа от мащабен проект Гърция за няколко десетки милиони долара. В продължение на 11 години дружеството се бори с бюрокрацията в южната ни съседка и проектът за нов луксозен мол Academy Gardens за 300 милиона евро в западната част на Атина остава замразен, съобщава местното издание Kathimerini.

Само след няколко седмици се очакваше регулаторните органи в страната да дадат разрешение за строеж ръководството на BlackRock се отказа от търговския център, който трябваше да бъде с обща площ от 55 хиляди квадратни метра.

Според информация на дъщерната фирма Artme, която беше ангажирана с проекта, това решение е било взето поради редица причини. В това число влизат "негативният" икономически климат, както в Гърция, така и в международен план. В допълнение се посочват още "деликатната политическа ситуация" в страната, както и предстоящите европейски избори.

Досега Artme вече е инвестирала 120 милиона евро в проекта, от които 90 милиона са били използвани за закупуването и подготвянето на необходимата земя за изграждането на мола. Останалата част от парите е била за покриването на такси и други подобри разходи.

Работата по търговския център така и не започна заради липсата на част от необходимите разрешителни. Парадоксът е, че от 2013 година има забрана за издаване на разрешителни за строеж в района, в който се намира въпросният парцел.

Проблемът се оказва недоразумение между институциите и липсата на президентски указ, който трябва да потвърди разрешението за строеж и след това да се определят конкретните условия, свързани с изграждането на търговския център.

BlackRock 10 години се опитва да инвестира €300 милиона в Атина, но безуспешно

Защо 10 години Атина не иска да приеме американска инвестиция от €300 милиона?

Преди десетилетие компанията от САЩ заявява интерес да строи мол в гръцката столица