Американският авиогигант Boeing откри първия си завод в Европа. Фабриката в Шефилд, Великобритания е с площ от 6200 кв. м и ще произвежда части за моделите на Boeing 737 и 767.

Общата инвестиция в предприятието е 40 млн. паунда. То започва работа с 52 служители, включително опитни инженери и над 20 чираци, съобщават от компанията, цитирани от британската Press Association.

Заводът започва с производство на повече от 100 различни високотехнологични компоненти за задвижване на крилата на самолетите 737 и 767.

Щом заработи на пълен капацитет фабриката в Шефилд ще произвежда хиляди части на месец, които ще бъдат изпращани до САЩ за монтаж в завода на Boeing в Портланд, Орегон.

Системите за задвижване придвижват клапите (т.нар. предкрилки) в задната част на крилото, за да осигурят допълнителен подем при ниски скорости по време на излитане и кацане.

"В Boeing Шефилд надграждаме дългогодишни взаимоотношения и опит в областта на производството, за да подобрим производствената си система и да продължим да свързваме, защитаваме, изследваме и вдъхновяваме аерокосмическите иновации", заяви Дженет Рамос, старши вицепрезидент на компанията, отговаряща за производството и веригата на доставките.

Американският Boeing строи първа фабрика в Европа

Американският Boeing строи първа фабрика в Европа

В коя страна ще стъпи компанията?

Kомпонентите, които се произвеждат във фабриката, са изработени от суровини, идващи от британски доставчици. Сред тях са Aeromet International, доставчик на съвременни алуминиеви и магнезиеви отливки, базиран в Уорчестър и металургичната компания Liberty Speciality Steels, чието предприятие се намира само на 5 км от новия завод на Boeing.

"Водим света в авиокосмическото производство в Обединеното кралство и чрез нашата модерна Индустриална стратегия ние заедно с индустрията се ангажирахме да инвестираме 3.9 млрд. паунда в авиокосмическата промишленост", заяви британският министър на бизнеса, енергетиката и промишлените стратегии Грег Кларк.

Новият завод е разположен до Фабрика 2050 на Университета в Шефийлд, част от Изследователския център за усъвършенствано производство се основава на 17-годишнo сътрудничество между авиокосмическия гигант и учебното заведение.