Българската компания "ЕндуроСат" ще инвестира 4,173 млн. лв. в изграждането на лаборатория за наносателити в София, съобщиха от Министерство на икономиката. Компанията получи сертификат за инвестиции клас "А" от министъра Кирил Петков.

Наносателитите представляват малки платформи, които могат да изпращат данни на потенциални клиенти посредством специални сензори, след като се "разходят" из Космоса. За реализирането на проекта ще бъдат открити 29 нови работни места.

Приоритетен сертификат получи и "Некст.е.ГО България", която планира да изгради завод за електромобили у нас. Предприятието ще бъде разположено на обща площ от 65 000 кв. м. Размерът на инвестицията възлиза на 280 000 000 лв.

По време на връчването на сертификата министър Петков съобщи, че разрешението за строеж на завода ще бъде взето още тази година. В периода на осъществяване на инвестиционния проект и като резултат от него, той очаква да бъдат разкрити до 1000 нови работни места, когато заводът започне да работи с пълен капацитет. Първоначално ще се стартира с откриване на 365 работни места.

От началото на 2021 година по ЗНИ са издадени 18 сертификата клас А и 2 сертификата за приоритетни проекти. Общата сума на планираните инвестиции 1148.06 млн. лв. и се предвижда разкриване на 2066 нови работни места.

Next.e.Go отваря завода си в Ловеч в началото на 2024-а

Заводът за електромобили в Ловеч ще заработи в началото на 2024-а

Базата у нас ще бъде "близнак" на основната фабрика на компанията в Германия