Българската хостинг компания Delta.bg е първият доставчик на облачни услуги у нас, който интегрира в инфраструктурата си OpenStack - най-разпространения облачен софтуер с отворен код.

Решението ще увеличи функционалностите и услугите, от които потребителите ще могат да се възползват, но в същото време ще позволи да бъдат въведени редица ключови иновации.

OpenStack е една от най-популярните платформи за управление на клауд услуги в света. Тя има функционалности, които позволяват работа с различни по вид приложения, програми, софтуери и мрежи. Съответно - позволява гъвкавост, надеждност и издръжливост, но и неограничена скалируемост от съвсем малки проекти до мащабни разработки, без необходимост от промяна в архитектурите.

По повода ви срещаме с управляващия партньор на компанията - Георги Димитров*

Ръководената от вас Delta.bg току-що обяви, че е първата българска хостинг компания, която интегрира OpenStack в инфраструктурата си. Какво означава това за българския пазар на облачни услуги?

Мисля, че именно от това решение се нуждаеше българският пазар на облачни услуги. Според последни изследвания на Европейската комисия едва 13% от българските бизнеси използват облачните технологии, а това означава последно място в целия Европейски съюз. Дълго време търсехме причината за ниската използваемост и решихме да внедрим именно технологията OpenStack, за да може в България да е достъпно едно от най-добрите облачни решения. Надяваме се, че с това действие ще внесем положителната промяна и ще увеличим процента на бизнесите, които се доверяват на облачните технологии. Все още те не са достатъчно разпознаваеми в страната ни, защото собствениците у нас имат прекалено голямо доверие на хартиените носители на информация. Една от целите ни е да покажем, че "облакът" не е мит, а ефикасен инструмент за по-бърз растеж и спестяване на ключови разходи, които особено във времената на икономическа криза са екзистенциално важни за всеки.

Българският пазар получава едно от най-бързите, скалируеми, гъвкави, сигурни и достъпни решения в сферата на облачните технологии.

Защо се спряхте на ОpenStack?

Замислете се колко хора в днешно време използват платформата WordPress. Почти 60% от уеб сайтовете, които са направени по света са именно на нея или ако трябва да говорим в цифри - 455 милиона уеб сайта, като информацията е от статистиките на WordPress от месец септември. Представете си, че OpenStack е революционното решение в облачните технологии, както WordPress се появи в сферата на изработката на сайтове. Неслучайно специалистите наричат OpenStack - кралят. Той представлява софтуер с отворен код, който в себе си съдържа различни модули, с които да се управляват услугите. Създаден е през 2010 година съвместно с НАСА, когато облачните технологии все още не бяха навлезли в ежедневието на потребителите, както е сега. Благодарение на отворения си код, нашите системни администратори в Delta.BG правят подобрения, които да оптимизират и защитят локалната ни инфраструктура и да максимизират полезността от облачната услуга.

OpenStack е в пряка конкуренция със световните доставчици на облачни решения като Amazon Web Service, Google Cloud и Microsoft Azure, като осигурява на потребителите същите функционалности, които те могат да имат при големите доставчици. Също дава възможност сам да управляваш услугата си, да я модифицираш според нуждите си и ,разбира се, не на последна място да я получиш на много по-достъпна цена.

В OpenStack видяхме решението, от което се нуждаеше българският пазар и решихме да го вдградим в услугите, които предлагаме за нашите клиенти.

Какво не знаят потребителите за облачните технологии?

Моето мнение е, че потребителите в България не са запознати с облачните технологии. Те навлязоха сериозно през последните години, а особено по време на пандемията от COVID-19, когато за броени дни бизнесите трябваше да преминат изцяло в дигитална среда. Мисля, че на потребителите им звучи трудно да си представят "облака от данни", които съхранява цялата им информация, но е виртуален и те нямат изградена представа какво означава това. Благодарение на "облака" всекидневно в социалните мрежи като Facebook, Tik-Tok или Instagram се качват снимки и се обработва информация.

Потребителите не знаят реалните ползи, които могат да получат като сигурност на своите данни, виртуално пространство, в което могат да се развиват без да се притесняват дали сайтът им ще поеме всички поръчки, бързината на зареждане на уеб сайта, която е толкова ключов фактор, както и , не на последно място, оптимизиране на разходи, които могат да заплатят освен лесната скалируемост на бизнеса.

Защо големите български бизнеси биха избрали локален хостинг провайдър в този глобален свят?

Нека оставим настрани родното чувство, което така силно се появява в този момент. Българските бизнеси се доверяват на локален хостинг доставчик най-вече заради помощта, която могат да получат от техническия екип, който им съдейства. Според мен това е най-ключовото предимство на българските доставчици - ако възникне проблем, веднага можеш да се свържеш с техническо лице, който да обърне внимание и да разреши казусa. Големи доставчици на облачни услуги обръщат внимание на бизнеси, които са с много висок оборот, което в световен мащаб, можете да се представите за каква сума става въпрос, а останалите бизнеси трябва да чакат твърде много време, обикновено с дни, за да получат техническа помощ. Цената на такова забавяне понякога може да означава край за бизнеса, ако той не може да се върне към работещ режим няколко дни.

Една от най-големите консултантски компании - Gartner прогнозира, че глобалният пазар на облачни услуги ще достигне 600 милиарда долара в следващата година - 10 пъти повече от БВП на страната ни. Къде стоят българските доставчици в тази индустрия?

Според мен и тепърва ще виждаме все по-голям растеж в сектора. Големите компании гледат напред и инвестират голяма сума от бюджета си в проучвания на различни решения, които да приложат. Пандемията от COVID-19 силно ускори процесите по дигитализация и към момента не само големият, но и малкият бизнес търсят облачни услуги за своите нужди. Българските доставчици са предпочитан аутсорсинг партньор на големите компании, защото у нас качеството на знание е високо, а услугата е качествена. Все повече ще се увеличи процентът на тези компании, които използват български партньори. Надяваме се, че тази тенденция ще се спази.

Как изборът на хостинг доставчик може да повлияе на бизнеса?

Хостинг доставчикът е вашият скрит член на екипа ви. С неговия избор, вие определяте как ще се развива сайтът ви в дигиталната среда, защото от хостинг пространството, което сте закупили зависи дали бизнесът ви може да расте или не.

Трудно е да определим как точно да изберете хостинг доставчик в началото - можете да тествате услугата и ако не сте доволни да се откажете, или да приемете на доверие описанията, които те са сложили.

Влиянието на хостинг услугата ще усетите в моментите, в които във вашия сайт влезе по-голямо количество трафик или трябва да изпълните много поръчки онлайн. Това ще влезе в действие силата на качествения хостинг план и вие неминуемо ще го разберете.

Имат ли нужда от облачни услуги офлайн бизнесите?

Разбира се, нека си припомним, че много от онлайн магазините, които са в Интернет, всъщност са реални физически обекти, които съществуват. В днешно време е нелогично един бизнес да няма своето виртуално пространство под формата на уеб сайт. Винаги сме съветвали офлайн бизнесите, ако не искат да развиват онлайн присъствие поне да имат сайт - визитка, която да ги представя на потребителите. Зад всеки един офлайн бизнес седи такъв онлайн. Най-често офлайн бизнесите, които не продават продукт или услуга, а извършват дейности като производство, счетоводство, адвокатски услуги и т.н. използват всекидневно в работата си различни софтуери, ERP системи, с които да следят количеството на стоката или CRM платформа, в която да управляват цялата организация на своите служители или данни. Не е задължително да имаш уеб сайт, за да ти трябва облачна услуга - офлайн бизнесите със сигурност изпитват нужда, защото съхраняват огромни обеми от информация на хартиен носител, диск или флаш памет, което ги застрашава сериозно от загубата на тази ценна информация.

Какви са следващите стъпки пред Delta.BG?

Delta.BG има пред себе си ясен и точен план, с който да развива портфолиото си от услуги, които поетапно да имплементира в цялостни решения към клиентите си и които все още не се предлагат у нас, а има търсене. Към момента подобни клиенти използват услугите на големи доставчици и не получават техническа помощ или обслужване на родния език. Искаме в България услугата "облак" да стане използваема за всеки един бизнес, защото виждаме нуждата, както и полезната стойност, която можем да дадем на потребителите. За нас най-важното е, когато имаш нужда от помощ, да се обърнеш веднага към доставчика и тя да ти бъде дадена и осигурена на достъпна цена за твоята нужда и бизнес.

*Георги Димитров има над 10 годишен опит в разработването и оптимизацията на уеб-базирани приложения и електронни магазини, както и във внедряването на инфраструктурни решения от ново поколение в областта на облачните услуги и менажираните хостинг решения. Управляващ партньор е на една от водещите хостинг компании у нас - Delta.bg, част от Delta HighTech.

Delta.bg проектира, изгражда и управлява индивидуални cloud сървърни и инфраструктурни решения според нуждите на всеки бизнес. Вече над 12 години компанията променя дигиталната среда в България, предоставяйки надеждни услуги, като VPS Cloud сървъри, наети сървъри, колокация и специализирани хостинг платформи.